Alleen maar goede bieren op het Borefts Bier Festival

Borefts Bier Festival

Brouwerij de Molen staat al een paar jaar stevig aan de top van de Nederlandse bierbrouwers. Eenmaal per jaar nodigen ze flink wat internationale collega’s uit voor het Borefts Bier Festival.

Twee dagen lang kun je proeven van een overweldigend aanbod van zeer uiteenlopende bieren. Wij pakten op de regenachtige zaterdag de trein naar Bodegraven om een wat lekkere bieren te ontdekken. De voorpret begon al via de aankondigingen van de brouwers via Social Media en de app waarin je van te voren kon bekijken wat er allemaal te proeven was.

In werkelijkheid gaat het er precies zo aan toe als op een muziekfestival. Van vooraf gemaakte plannen komt weinig terecht. We lieten ons vooral leiden door het moment. Het moment waarop de glazen leeg waren. Dan was vaak de dichtstbijzijnde brouwer degene die de glazen vulde.

Zo begonnen we bij de eerste stand waar we langs kwamen na het in ontvangst nemen van de glazen en muntjes. Die brouwer was het Russische Zagovor. Daar proefde ik een Juicy Patrol, een Double New England IPA die barstensvol sappige hopsoorten zat. Wat een geweldige start!

Borefts Bier Festival

Daarna toch nog snel wat bieren proeven die we van te voren omcirkeld hadden. Zoals de Hel & Verdoemenis Oreo BA van De Molen zelf. Bij hun stand was het aanbod gigantisch groot en zeer indrukwekkend. Deze versie van de Hel & Verdoemenis had nog meer diepgang dan het bejubelde origineel. De tonen van koekjes en de crème maakte de smaak zowel complexer als gemakkelijker.

De volgende stop was Tommie Sjef Wild Ales. In Den Helder maken ze de meest interessante sour ales van Nederland. De creaties van Tommie Sjef kunnen met gemak de concurrentie aan met het betere werk uit het Vlaamse Pajottenland. Voor de bieren waarop de grens met wijn wordt gezocht zijn geniaal. Ik had van vrienden al enthousiaste verhalen gehoord, maar nu kon ik eindelijk zelf de Cuvée, Framboos en Opal-Jubileum proeven.

Schapenkeutels en Skittles

Vanaf dat moment heb ik me vooral laten leiden door het moment en het avontuur: een sappige IIPA uit Brazilië, een stout met Skittles en een IJslands bier waarvan de mout gerookt is boven schapenkeutels. Dat soort werk. Of een Eisbock van De Molen met een alcoholpercentage van 21,1%. Van dit prachtige bier heb ik nog een mooie fles gekocht in de winkel van De Molen. Daar kon ik dan ook meteen een Hel & Verdoemenis Hazelnoot proeven. Ook heerlijk.

Afsluiten deden we weer bij de Russen van Zagovor. Daar nam ik de Sticker, een zure Gose met framboos, bosbes en passievrucht. Geweldig! Borefts was weer een genot om te bezoeken. De exotische brouwers uit Rusland, Brazilië, Estland en IJsland waren fantastisch. Evenals de sfeer en het goede eten. Vooral de kaasplankjes uit de regio deden het goed in combinatie met de stevige bieren. Tot volgend jaar!

Borefts Bier Festival

Borefts Bier Festival