Bang & Olufsen renoveert klassieke platenspeler

Bang & Olufsen Beogram 4000c Recreated Limited Edition

We leven te veel in een wegwerpmaatschappij waar tegenwoordig zelfs dure producten een kort leven hebben. Dat moet anders vinden ze bij Bang & Olufsen. Vandaar dat ze het Classics-initiatief zijn gestart.

De eerste stap is het opnieuw uitbrengen van de prachtige platenspeler Beogram 4000. En met opnieuw uitbrengen bedoelen ze bij B&O niet een nieuwe oplage in een retro-jasje op de markt brengen, maar oude exemplaren een tweede leven geven. Hiervoor is men op zoek gegaan naar vintage exemplaren van de Beogram 4000.

Tand des tijds

“Het Classics initiatief werd geboren vanuit Bang & Olufsen’s belofte van lange levensduur, die onze klanten garandeert dat onze producten nog relevant zullen zijn tot vele jaren na aankoop”, zegt Mads Kogsgaard Hansen die het initiatief leidt bij Bang & Olufsen. “In de wereld van consumer electronics worden de meeste producten beschouwd als wegwerpproducten. Bij Bang & Olufsen worden onze producten gebouwd om de tand des tijds te overleven. Dat is wat ons onderscheidt als merk, wat de Beogram 4000c zo mooi belichaamt en waar we op willen bouwen in de toekomst”.

In totaal zijn er 95 stuks verzameld en verscheept naar Struer, Denemarken. Dat is de plek waar bijna 50 jaar geleden de originele versies zijn gebouwd. In dit fabriek zijn alle platenspelers uit elkaar gehaald en opnieuw in elkaar gezet met opgepoetste en nagekeken onderdelen. Waar het nodig was is er een onderdeel vervangen.

Subtiele gloed

Het aluminium van de Beogram 4000c Recreated Limited Edition is vervolgens gepolijst en geanodiseerd in een warmere champagnekleur, waardoor het oppervlak een subtiele gloed krijgt. Ook is de 4000c voorzien van handgemaakt eikenhouten frame en een nieuwe stofkap. Hierdoor is de platenspeler ook nog eens een mooi designobject voor in je huis.

Ook technisch gezien is deze versie net even anders dan het origineel. Zo is er aan de binnenkant een RIAA phono pre-amplifier toegevoegd, zodat de platenspeler verbonden kan worden met moderne speakers via een phono- of 3.5mm line-level-connectie. Ook kan deze Beogram 4000c eenvoudig worden gekoppeld aan B&O-speakers, zowel rechtstreeks als via Beosound Core.

Geen vervorming

Wat is gebleven, is de unieke tangentiële toonarm. De Beogram 4000 was de eerste platenspeler van B&O met dit concept. Doordat de arm altijd recht op het vinyl staat en automatisch meebeweegt naar het midden, hoor je geen vervorming door een veranderende stand van de naald. Een mooi voorbeeld van het huwelijk tussen vorm en functie dat bij Bang & Olufsen zo belangrijk is.

De platenspeler zal getoond worden bij geselecteerde Bang & Olufsen winkels wereldwijd vanaf 12 oktober en zal beschikbaar zijn voor aankoop vanaf 19 oktober, 2020. De verkoopprijs van de Beogram 4000c Recreated Limited Edition is €10.000,-

Bang & Olufsen Beogram 4000c Recreated Limited Edition

Bang & Olufsen Beogram 4000c Recreated Limited Edition

Bang & Olufsen Beogram 4000c Recreated Limited Edition

Bang & Olufsen Beogram 4000c Recreated Limited Edition

Bang & Olufsen Beogram 4000c Recreated Limited Edition