Een prachtig bloemenveld van IoT-lampen

Bloom Squidsoup Xirrus
Canary Wharf

Het Internet of Things (IoT) maakt een grote groei door. Steeds meer slimme apparaten zijn verbonden met het internet. Denk aan koelkasten, auto’s en thermostaten. Ook kan de technologie worden ingezet voor kunstobjecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de installatie Bloom van het internationale collectief Squidsoup.

Bloom is een groot digitaal bloemenveld dat bestaat uit 1000 IoT-gloeilampen. Deze lampen zijn elk voorzien van een GPS-chip, een versnellingsmeter en luidsprekers. Alle lampen, die per stuk zijn aangesloten op een draadloos netwerk, bewegen afzonderlijk van elkaar en zijn locatiebewust. Ze worden wel centraal aangestuurd, waardoor er fraaie patronen ontstaan. Het veld komt hierdoor tot leven. De lampen deinen in de wind en verspreiden elke avond een zachte gloed.

Het mobiele kunstwerk is gecreëerd door collectief Squidsoup. De groep bestaat uit kunstenaars, onderzoekers en ontwerpers. Ze houden zich bezig met de ontwikkeling van digitale en interactieve ervaringen. De toeschouwer speelt bij hun projecten een actieve rol en maakt deel uit van een totaalbeleving.

Botanische tuin en zakendistrict

Het bloemenveld werd vorig najaar voor het eerst geïnstalleerd in de Kew Gardens, de prachtige botanische tuin in het zuidwesten van Londen. Bloom bracht extra licht tijdens de winterwandelingen in de tuin. Kew Gardens staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft de grootste en meest diverse collectie levende planten ter wereld. Een bijzondere locatie dus.

Daarna werd Bloom verhuisd naar een andere iconische locatie in Londen: Canary Wharf. Dit gebied ligt in het hart van de Docklands en is, na de City, het tweede belangrijkste financiële centrum van de Britse hoofdstad. Hier vormde het interactieve bloemenveld een mooi contrast met de moderne skyline van de wijk.

Krachtig netwerk

Beide locaties trekken dagelijks veel bezoekers of voorbijgangers. Zodoende was het van groot belang dat de digitale kunstinstallatie avond aan avond vlekkeloos werkte. Hiervoor was een krachtig en consistent draadloos signaal nodig dat ook in de buitenlucht werkt. Deze high density Wi-Fi (draadloos netwerk waarop heel veel apparaten tegelijk kunnen worden aangesloten) werd geleverd door Xirrus, een vooraanstaand leverancier in geavanceerde Wi-Fi netwerken.

Na het succes in Londen zal Bloom later dit jaar ook nog door Squidsoup worden geïnstalleerd tijdens de Visual Arts Week in Mexico-Stad.

Bloom Squidsoup Xirrus
Canary Wharf
Bloom Squidsoup Xirrus
Kew Gardens
Bloom Squidsoup Xirrus
Bloom

Bloom Squidsoup Xirrus