De grootste Victoriaanse kas ter wereld is weer open

The Temperate House

Na een jarenlange restauratie is The Temperate House in de Kew Gardens ten zuiden van Londen weer open voor publiek. Deze enorme kas in Victoriaanse stijl is in zijn soort de grootste ter wereld.

De kas stamt oorspronkelijk uit 1863 en was toen en uitbreiding van het Palm House, dat in dezelfde botanische tuin te vinden is. Voor het ontwerp tekende Decimus Burton, die ook het eerdergenoemde Palm House ontwierp. In The Temperate House kwam plek vrij voor bijzondere planten en bomen uit Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de eilanden in de Stille Oceaan. Deze collectie is anno 2018 nagenoeg intact en bestaat uit ruim 10.000 verschillende soorten, waarvan sommigen in het wild zijn uitgestorven.

Werelderfgoed

Naast de indrukwekkende collectie is ook het gebouw zelf heel bijzonder. De kas is de grootste ter wereld in zijn soort en wordt beschermd door de UNESCO als werelderfgoed. Om The Temperate House in zijn oude glorie te herstellen, is flink wat werk verzet. Zo zijn er 69.000 elementen van het gebouw verwijderd, schoongemaakt, opgeknapt en teruggeplaatst. Ook zijn er 15.000 stukken glas vervangen en is er 5280 liter verf gebruikt.

The Temperate House

The Temperate House

The Temperate House