Wereldkaart van het hedendaagse internet

kaart van het internet

Hoe goed ken je de weg op het internet? Of kom je vooral op de voor jouw bekende plekken? Hoe enorm het internet anno 2021 is, laat de Slowaakse ontwerper Martin Vargic zien met zijn indrukwekkende Map of the Internet.

Deze kaart lijkt verdacht veel op klassieke wereldkaarten uit de tijd van de eerste ontdekkingsreizigers, maar is in werkelijkheid hypermodern. Het laat namelijk precies zien welke websites op dit moment populair zijn. Wat op de kaart in eerste instantie een land lijkt, is in dit geval een website of URL. Deze zijn door Vargic heel mooi gesorteerd op thema.

Wie de kaart goed bekijkt (wat kan door hier naar een high-res versie van de kaart te gaan), ziet hoe enorm gedetailleerd de kaart is en hoe binnen de grote websites weer stippen te zien zijn die verwijzen naar de oprichters van de site/dienst en onderdelen van die sites. Denk aan populaire subreddits, de verschillende diensten van Google en Amazon of populaire streamers op Twitch.

Populaire sites

Op de plek waar bij een traditionele kaart de legenda staat, zie je hier allerlei statistieken. Bijvoorbeeld in welk land men het langst per dag social media gebruikt of welke populaire sites zijn geblokkeerd in China. Ook ontbreekt natuurlijk een lijst met de best bezochte websites ter wereld niet. De hoogste genoteerde Nederlandse website is een erotische webcamsite met een notering boven Twitter en Apple.com.

Het idee voor deze kaart haalde Martin Vargic van een kaart die Randall Munroe in 2007 maakte van de populairste online diensten. Voor de liefhebber zijn er ook prints van deze hedendaagse kaart te koop.

kaart van het internet

kaart van het internet

kaart van het internet

kaart van het internet