De beste bieren en brouwers ter wereld (in 2020)

bier

Bierbrouwers en liefhebbers van een goed biertje kijken altijd uit naar begin februari. Dan maakt Ratebeer namelijk bekend wat de beste bieren en brouwers ter wereld zijn tijdens de RateBeer Best Awards.

Wat de Oscars zijn voor filmmakers en acteurs en de Grammy’s voor muzikanten en producers, dat zijn deze awards voor iedereen die bier brouwt én iedereen die interesse heeft in bijzonder bier. Voor bekroonde brouwers is het een bevestiging van dat ze goed bezig zijn en voor bierliefhebbers leveren de awards interessante namen op van brouwers en bieren die het proberen waard zijn.

De awards zijn in verschillende categorieën onderverdeeld, waarvan die van de 100 beste brouwers ter wereld de belangrijkste is. Dit jaar zijn de verschuivingen aan de top minimaal en domineert de VS als vanouds de lijst. Alleen de nummer 8 is afkomstig uit Europa.

1 Hill Farmstead Brewery (VS)
2 Side Project Brewing (VS)
3 Russian River Brewing Company (VS)
4 Trillium Brewing Company (VS)
5 Tree House Brewing Company (VS)
6 Three Floyds Brewing Company (VS)
7 Founders Brewing Company (VS)
8 Cloudwater Brew Co (VK)
9 AleSmith Brewing Company (VS)
10 Tired Hands Brewing Company (VS)

Niet alle bieren van deze brouwers zijn makkelijk te vinden in Nederland, zeker het bier van Hill Farmstead, maar bier van Founders of Cloudwater zijn vaak te vinden bij de betere bierwinkel of slijter een ook bier van bijvoorbeeld Trillium of Tired Hands duikt wel eens op bij speciaalzaken.

Online bierfestival

Wij dronken in 2020 tijdens een online bierfestival van brouwerij Mikkeller (nummer 21 in de lijst) de Self-Reliance: Centennial van Hill Farmstead, een heerlijke Farmhouse IPA. In het pakket van de proeverij zat trouwens ook een bier van Three Floyds (Permanent Funeral, een double IIPA).

Als we verder in de top 100 kijken, komen we op nummer 23 Brouwerij De Molen uit Bodegraven tegen. Al jaren een vaste waarde in de hogere regionen, erg knap en vooral heel erg verdiend. Vooral de Barrel Aged bieren van De Molen zijn voortreffelijk. De volgende Nederlandse brouwer vinden we op nummer 100: Het Uiltje uit Haarlem. Wij zijn vooral fan van hun verse IPA’s, die ze via een knap netwerk van slijterijen en café’s verkopen.

De hoogst genoteerde Belgische brouwerij staat op 35: De Struise Brouwers, gevolgd door Bokke (41), Cantillon (49) 3 Fonteinen (51), Brasserie de la Senne (60), De Dolle Brouwers (73) en Brasserie Rochefort (94). Een bewijs dat België nog steeds een zeer belangrijk bierland is.

Lokaal

Natuurlijk is het ook zo dat brouwers die niet de top 100 halen niet interessant zijn. Vergelijk het met de Michelinsterren. Er zijn maar een paar restaurants in Nederland die een ster krijgen, maar er zijn daarnaast ook genoeg andere plekken waar je prima kunt eten. Zo is het met bierbrouwers ook. Kijk eens rond bij je lokale slijter, zoek uit of een café bij je in de buurt iets interessants heeft. In coronatijd kun je bij cafés vaak bier afhalen. En ga ook eens op zoek naar een kleine brouwerij bij je in de buurt. Er is anno 2021 vrijwel geen dorp of stad zonder eigen brouwerij.

Een andere interessant onderdeel van deze RateBeer Awards zijn de lokale prijzen. Daarin vind je per land (en bij grotere landen per regio) de beste brouwers, bieren, cafés, brewpubs en winkels. Hier zal je dus altijd goed bier vinden. Tijdens een lockdown kun je hier meestal ook afhalen en als alles weer een beetje normaal is, kun je de lijst ook gebruiken als je op reis gaat.

Cafés en winkels

Als we kijken naar Nederland dan zien we dat je Van Moll in Eindhoven en de Kaapse Brouwers de beste Brewpub hebben, De Molen in Bodegraven en Oedipus in Amsterdam de beste Brewer Tap Room. Vraag ons overigens niet naar het verschil tussen Brewpub en Brewer Tap Room.

Er is ook nog een lijstje met beste biercafés van Nederland. Dat zijn dit keer: Cafe Frape (Maastricht), Proeflokaal In de Wildeman (Amsterdam), Uiltje Craft Beer Bar (Haarlem), Foeders (Amsterdam) en Proeflokaal Arendsnest (Amsterdam).

De beste bierwinkels van Nederland zijn: De Bierkoning (Amsterdam), Burg Bieren Bierwinkel (Ermelo), SpeciaalBierPakket.nl / Drankenhandel Leiden (Leiden), Beer Republic (Breda) en Hoptic (Delft). In de categorie supermarkt staat Sterk Avondverkoop in Amsterdam genoteerd.

Het laatste overzicht wat we willen uitlichten, is de lijst met per land het beste bier, de beste brouwer en de beste nieuwkomer. Het beste bier dat in 2020 in Nederland is gemaakt is de 87199924992800 (Barcode Black & Yellow) van De Moersleutel. Dat is een Imperial Stout die is bestaat uit een blend tussen op cognacvaten en op bourbonvaten gerijpt bier.

Beste brouwer van Nederland

Als beste brouwer komt natuurlijk Brouwerij De Molen weer tevoorschijn en de beste Nederlandse nieuwkomer is de Delftse Brouwers. Zij brouwen vooral klassieke stijlen als een Tripel, Weizen of IPA. Wij zijn vooral fan van hun serie Oerpils waarbij ze pils brouwen waarin een beroemde hopsoort een hoofdrol speelt. Zo krijg je een zogenaamde India Pale Lager.

Als afsluiter willen we nog zeggen dat het in deze vreemde tijden belangrijk is om lokale ondernemers te steunen. Kijk eens of het café in de buurt open is voor afhaal en bestel eens een pakket met bieren bij een lokale brouwerij. Ook worden er regelmatig online bierfestivals en proeverijen georganiseerd. Erg leuk om aan mee te doen.

Bier