St. Patrick’s Day wint aan populariteit in Nederland

St. Patrick's Day

Voor een goed feestje heb je soms een reden nodig. Bijvoorbeeld dat het de nationale feestdag van Ierland is. Op steeds meer plekken in Nederland viert men op of rond 17 maart St. Patrick’s Day. Een gezellige feestdag met verkleedpartijen, muziek en Iers bier.

Sint Patricius zorgde ervoor dat de Ieren in de vijfde eeuw tot het Christendom bekeerd werden en tegelijkertijd werd hierbij het klavertje drie (als symbool voor de heilige drie-eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest) het nationaal symbool van Ierland. Veel Ieren zijn door migratie verdeeld over verschillende werelddelen. St. Patrick’s Day wordt vandaag de dag dan ook over de hele wereld gevierd. Zowel mensen, steden, monumenten kleuren die dag goen. In Chicago verven ze zelfs voor deze dag de Chicago River, die door de binnenstad stroomt, groen.

Den Haag

Ook in Nederland groeit de populariteit van St. Patrick’s Day. Drijvende kracht hierachter is natuurlijk het groot aantal Ierse pubs dat ons land kent. De grootste viering is traditiegetrouw in Den Haag, waar O’Casey’s Irish Pub en Irish Club Netherlands de Grote Markt omtoveren tot een groot feestterrein met veel muziek, bier, eten en in het groen geklede mensen. Woon je niet in de buurt van den Haag? Dan is de kans groot dat de dichtstbijzijnde Ierse pub ook wat organiseert. Wij vieren St. Patrick’s Day ieder jaar in de Hendrick’s Pub in Alphen aan den Rijn.

The Black Stuff

Bij St. Patrick’s Day drink je bij voorkeur een pint Guinness. Er zijn weinig drankjes zo Iers als deze verfrissende stout uit Dublin. Op St. Patrick’s Day gaan er gemiddeld 13 miljoens pints van The Black Stuff doorheen. Iedere Ierse pub heeft wel Guinness op tap. Wil je thuis een pint drinken, dan is Guinness ook in blik te koop. Overigens is de Guinness 0,0 een van de betere alcoholvrije bieren op de markt.

Bij deze feestdag hoort natuurlijk ook muziek. Iedereen kan wel wat Ierse bands en muzikanten opnoemen. Van grote namen als U2 of Van Morrison of nieuwkomers als Inhaler en Fontaines D.C. tot klassieke acts als The Dubliners, The Pogues of Dropkick Murphys. Het is dan ook niet voor niets dat het nationale logo van Ierland (evenals het logo van Guinness) een harp is. St. Patrick’s Day draait om dansen en feesten. Feest je dit jaar mee?