Oedipus maakt bier met wilde gist uit ARTIS

wild bier uit Amsterdam

Wat is de smaak van ARTIS? Brouwerij Oedipus en microbenmuseum Micropia gingen op onderzoek uit en maakten een bier met wilde gist uit de tuinen van ARTIS.

Bier maak je met water, graan, hop en gist. De meeste brouwers kopen deze ingrediënten bij een groothandel en gaan dan aan de slag. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Zo is er bijvoorbeeld overal om ons heen gist te vinden. Sommige van deze wilde gisten geven een heerlijk friszure smaak aan het bier. Denk maar aan de Belgische lambiek.

Gistsafari

De microbiologen van Micropia (het enige microbenmuseum ter wereld!) gingen in de tuinen van ARTIS op zoek naar een mooie gist voor een echt Amsterdams wild biertje. Na een heuse gistsafari langs onder andere het olifantenverblijf, de savanne en het Vlinderpaviljoen werden de gisten op kweek gezet in het laboratorium. Uiteindelijk is een Pichea-gist uit de tuin bij het Insectarium geselecteerd.

Het bleek dat naast de gist ook de melkzuurbacterie Lactobacillus brevis gevangen was. De biologen en de brouwers hebben er bewust voor gekozen om deze bij de gist te laten. Deze bacterie komt vaker voor bij het maken van bier en zorgt voor een lekker friszure smaak. Het zijn dus eigenlijk twee lokale microben die voor de smaak van dit bier hebben gezorgd.

Microbioloog Pepijn van der Meer op zoek naar wilde gisten in ARTIS. Foto ARTIS, Ronald van Weeren
Microbioloog Pepijn van der Meer op zoek naar wilde gisten in ARTIS. Foto ARTIS, Ronald van Weeren

Deze twee microben zijn vervolgens naar Oedipus gestuurd om er bier van te maken. Dat bleek nog best een uitdaging, want de Amsterdamse gist werkte op een andere manier dan de gisten die de brouwers normaal gesproken gebruiken. Gelukkig heeft alle inspanning een mooi resultaat opgeleverd, want de Oedupus Wild Microbe Ale is nu een feit.

Perzik en abrikoos

Dit unieke Amsterdamse bier heeft heerlijke aroma’s van abrikoos en perzik, met een fijne friszure smaak. Heerlijk voor op een zomerse dag en dankzij het alcoholpercentage van 5% goed doordrinkbaar. Het bier laat zich ook prima combineren met allerlei soorten eten. Zo proefden wij hem met een heerlijk stuk abrikozenvlaai, pittige blauwschimmelkaas en lichtzure Amsterdamse uitjes. Met alles maakte het bier een perfecte match.

Vanaf zaterdag 12 juli is de Wild Microbe Ale in een beperkte oplage te koop in de winkel van Micropia, op de Zoomeravonden in ARTIS, in de café’s rondom ARTIS en bij een handvol gespecialiseerde bierwinkels. Goed om te weten is dat, als je een fles koopt, je er een bon bij krijgt waarmee je gratis iemand mee kunt nemen naar Micropia. Zo kun je zelf ontdekken wat die gisten en andere microben nu allemaal precies voor nuttig werk doen.

https://www.instagram.com/p/B0fY2R6hfKr/?utm_source=ig_embed