Waar een aantal jaar geleden onze monden nog openvielen bij foldables en ze leken op iets uit de toekomst, zijn deze smartphones – ondanks dat ze nog altijd een niche zijn – in 2024 niet meer uit straatbeeld weg te denken. Hoewel er meerdere partijen zijn die ze op de markt brengen, is Samsung nog steeds de koploper met hun Galaxy Flip en Fold. De 2023-versies van allebei hebben we de afgelopen tijd flink getest om te kijken in wat voor bochten ze gewrongen kunnen worden.
Galaxy Flip 5 – Nieuw scherm, dezelfde trucjes
Laten we beginnen met de Flip 5. Het eerste wat daaraan opvalt, is het nieuwe scherm aan de voorkant. Waar de Flip 4 nog voorzien was van een kleiner 1.9 inch scherm, is deze op de Flip 5 3,4 inch en beslaat hij – op een inkeping voor de camera’s na – bijna de hele buitenkant als hij is dubbelgeklapt. De kwaliteit en helderheid van het dit scherm zijn aan de hoge kant.
Met dat grotere scherm kan natuurlijk meer informatie getoond worden, maar dat gebeurt nog steeds via widgets in plaats van native apps. In de settings kun je een speciale modus aanzetten, waardoor je sommige apps wel op het kleinere scherm kunt draaien, maar dit is experimenteel en niet voor de gewone consument. Of dit een probleem is, hangt helemaal af van wat jij wil doen met het scherm. Wil je hem puur gebruiken voor informatie en notificaties waar je snel op kan reageren zonder je telefoon open te klappen? Dan is dat kleine scherm aan de voorkant meer dan genoeg. Wil je er echter al je apps op kunnen openen waaronder games zoals Marvel Snap? Dan schiet het scherm wat te kort en is bijvoorbeeld de Motorola Razr 40 Ultra waarbij je wél al je apps op het kleinere scherm kan draaien mogelijk meer weggelegd voor je.
De Flip 5 wordt aangevoerd door de Snapdragon Gen 2 chipset en hoewel er inmiddels snellere chips op de markt zijn (die bijvoorbeeld in de Galaxy S24 Ultra wordt gebruikt), merk je daar in de performance vrij weinig van omdat deze nog steeds razendsnel is. Wel heeft deze een impact op de wat kleinere 3,700mAh batterij gezien hij wat minder energiezuinig is. Bij normaal gebruik red je het tot het einde van de dag, maar als je net als ik in het begin flink veel aan het spelen bent met de mogelijkheden en dit als party trick aan mensen laat zien, moet je hem tegen het avondeten toch even aan de oplader leggen.
De grootste verbetering aan de binnenkant van de Flip 5 is een fysieke in de vorm van een gloednieuw scharnier. Deze maakt het mogelijk om hem nu volledig plat dicht te klappen, terwijl er bij de voorganger altijd een ruimte bleef die extra gevoelig was voor onder andere stof en zand. Toch heeft het toestel een IPX8 rating waardoor hij waterdicht is, maar niet stofdicht. Een dagje naar het strand kan dus alsnog funest zijn als je niet oppast. De vouw in het midden van het scherm is ondanks het nieuwe scharnier prominent aanwezig.
Tot slot nog de camera’s. Deze zijn qua hardware geheel in lijn met de rest van vrijwel hetzelfde gebleven als bij de Flip 4, maar weten door updates aan de softwarekant op ieder gebied betere foto’s te schieten dan zijn voorganger. Het leukste aan foto’s maken met de Flip 5 blijft toch wel het maken van groepsfoto’s. Je vouwt hem in een hoek van 90 graden, zet hem neer en iedereen op de foto kan op het scherm aan de voorkant alvast meekijken met hoe de foto eruit gaat zien.
Galaxy Fold 5 – Niet langer een open boek
Waar de Flip een interessant nieuw scherm heeft ontvangen aan de voorzijde en zich daarmee onderscheidt, is dat voor de Galaxy Z Fold 5 moeilijker. De langere telefoon die zich ontvouwt tot een mini tablet heeft nog altijd hetzelfde voorkomen. Weliswaar is deze lichter en voorzien van dezelfde nieuwe processor als de Galaxy Z5 Flip 5, veel komt nog steeds overeen. Zo zijn de camera’s hetzelfde als het afgelopen jaar, zowel aan de achterzijde als die onder het glas verwerkt zit aan de binnenzijde. Hiervoor geldt nog steeds dat het sterk leunt op Samsungs softwarematige magie om het wazige origineel in post-processing een enigszins redelijke foto te maken. Nee, blijf dan gewoon bij de Selfie camera aan de voorzijde of gebruik de hoofd camera’s aan de achterzijde om een foto te maken terwijl je de andere helft van het scherm gebruikt om het resultaat alvast te zien.
De grootste vernieuwing is dan ook de verfijning van dit toestel. Zo kent de Galaxy Z Flip 5 hetzelfde nieuwe scharnier waardoor het toestel eindelijk volledig dicht kan vouwen: geen opening meer aan de binnenzijde, waardoor nog altijd stof, zand en water binnenkomen. Ondanks dat het toestel lichter is, heb je nog altijd het gevoel met twee telefoons op zak te lopen, al blijf ik de toepassing om het grote scherm aan de binnenzijde open te klappen deze concessie waard vinden. Alleen al de mogelijkheid om een video te starten op het buitenste scherm en vervolgens te wisselen naar het flink scherm is briljant. Video’s kijken op degelijk formaat voelt goed, maar zeker ook de mogelijkheid om te multitasken voelt stukken beter op een groot scherm. Zo reed ik met een flink scherm op mijn middenconsole met de Spotify playlist aan de ene kant en Google Maps aan de andere. Maar ook multitasken zoals de deurbel in de gaten houden en ondertussen Reddit scrollen gaat gemakkelijk. De randen van het scherm aan de voorzijde zijn weer iets kleiner geworden, maar nog altijd voelt het als een scherm dat net te smal is. Hiermee onderscheidt het zich van de concurrenten, toch zit er wel een maar aan: Met scrollen, apps openen en kleine dingen is het prima werkbaar, maar vooral wanneer je erop snel een antwoord wilt typen zal je behoorlijk moeten wennen.
Opengeklapt is de Galaxy Z Fold 5 een droom en verbazingwekkend comfortabel. In bed scrolde ik graag nog wat social media, die lekker groot gepresenteerd kon worden door het schermformaat. Merkbaar is ook dat meer en meer applicaties geschikt zijn voor de grotere schermen, waar dit met eerdere iteraties nog een issue was. Maar nog steeds zal je voorzichtig moeten zijn om het toestel niet nat te maken of in aanraking met zand te laten komen. Zeker met het stevige prijskaartje dat aan deze luxe hangt voelt de Galaxy Z Fold 5 toch wat te kwetsbaar – denk dus goed na over hoeveel dat voor jou betekent wanneer je een aanschaf zou overwegen.
Marc de Haas en Sander Noordijk
Foto’s gemaakt door Sander:
Foto’s gemaakt door Marc: