Erg blij met de OnePlus 6

erg fijne smartphone

De markt voor smartphones lijkt overvol. Toch zijn er merken die zich weten te onderscheiden van de rest. Ik testte de afgelopen weken de OnePlus 6.

OnePlus is een Chinese fabrikant van smartphones die in eigen land al zeer populair is. Sinds kort doen ze een serieuze poging om ook een deel van de Europese en Amerikaanse markt in handen te krijgen. De OnePlus 6 is de telefoon die dat moet gaan doen. Ik gebruikte de 6 een paar weken in mijn dagelijkse bezigheden om te ontdekken hoe goed deze smartphone is.

Als je als consument naar recensies en reviews van smartphones kijkt, dan valt het op dat de tekst vaak heel technisch is. De schrijver van de review vuurt heel veel cijfers op je af waarin snelheden van de processor en werkgeheugen met andere modellen worden vergeleken. Natuurlijk zijn deze cijfers interessant en zeggen ze iets over de telefoon in kwestie, maar de meeste gebruikers willen gewoon weten of het een fijn toestel is.

Prijs

Fijn lijkt een vaag begrip, maar ik heb toch een poging gewaagd om te ontdekken of de OnePlus 6 als fijn kan worden bestempeld. Het eerste wapenfeit waarmee deze OnePlus zich kan onderscheiden van de gevestigde namen is de prijs. In veel recensies staat deze onderaan, maar is wat mij betreft een belangrijke factor. Waar merken als Samsung en Apple met hun topmodellen over de grens van 1000 euro gaan, zit de OnePlus 6 daar een flink stuk onder. Wat mij betreft een zeer belangrijk punt.

Je kunt je immers afvragen of je al die technieken in zo’n duur vlaggenschip ook echt nodig hebt. Een goede smartphone moet voor de meeste gebruikers aan een paar dingen voldoen en bij de OnePlus 6 merkte ik dat alles wat ik nodig had eigenlijk wel voorhanden was.

Ten eerste de camera. Veel fabrikanten van smartphones zetten hier op in. Het is fijn om goede foto’s te kunnen maken met je smartphone. Ook ik doe dat meer en meer en dat terwijl ik een erg mooie camera met een lens van Leica in mijn bezit heb. De OnePlus 6 heeft 1 camera aan de voorkant en een dubbele camera aan de achterkant. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit selfies maak, dus de camera aan de voorkant gebruik ik alleen voor videobellen via Whatsapp en om af en toe met mijn kinderen te spelen met de filters in Instagram. Hierbij geen klachten over de kwaliteit.

Complimenten

De reguliere camera is wat mij betreft erg fijn. Als ik foto’s maak in gezelschap krijg ik vaak de opmerking dat mijn foto’s er erg mooi uitzien. Vaak is de vraag die volgt wat voor telefoon ik gebruik. Dat zegt volgens mijn wel iets, want deze opmerking heb ik echt al heel veel gekregen. Natuurlijk gaat het er ook om of ik zelf tevreden ben. Aangezien ik veel foto’s maak voor deze website ben ik daar best wel kritisch op. Eigenlijk zijn de enige momenten dat ik mijn reguliere camera gebruik als er flink ingezoomd moet worden.

Door de dubbele camera is het met de OnePlus 6 mogelijk om een optische zoom te gebruiken, maar deze functie is vanzelfspreken beperkt. Ik houd me dan ook vooral aan de regel dat je eigenlijk nooit moet zoomen met een smartphonecamera. Gewone foto maken gaat prima. Eigenlijk heb je aan de automatische instellingen 9 van de 10 keer genoeg, maar je kunt in de camera-app nog een aantal fijne functies openen.

Pro-modus

Zo is er een speciale portretmodus die mooi focust op het onderwerp en zijn er standen voor slow motion en time-lapse. Erg leuk om mee te spelen. De fijnste optie echter is de Pro-modus. Hierin kun je alles aanpassen wat je maar wilt. ISO, sluitertijd, beeldformaat, etc. Ook kun je een raster instellen en kiezen voor het RAW-formaat. Alles wat een professioneel fotograaf nodig heeft dus.

Andere zaken die ik veel met mijn telefoon doe is surfen op internet, apps gebruiken en muziek luisteren. Hiervoor is het belangrijk dat de telefoon snel reageert. Zeker als je wilt schakelen tussen apps. Bijvoorbeeld als je een spelletje speelt, maar tussendoor even een nummer wilt zoeken in Spotify. Dit gaat allemaal heerlijk soepel. De OnePlus heeft hiervoor de snelste processor die momenteel op de markt is aan boord. Ook op dit vlak kan de OnePlus 6 gewoon meedoen met de grote jongens.

Koptelefoon

Wat ik persoonlijk erg fijn vind is dat de OnePlus 6 nog gewoon een aansluiting heeft voor een koptelefoon. Veel fabrikanten laten deze ingang weg zodat het toestel bijvoorbeeld dunner gemaakt kan worden, maar ik geeft nog steeds de voorkeur aan een draadje aan mijn koptelefoon omdat ik dat net even beter vind klinken dan via Bluetooth.

Een punt waarmee OnePlus zich ook weet te onderscheiden is de goede batterij en de mogelijkheid om de telefoon razendsnel op te laden. Het viel mij echt op hoe lang ik met de batterij kan doen in vergelijking met de iPhone die ik hiervoor gebruikte. Ook de mogelijkheid om binnen 20 minuten weer helemaal op te laden is ideaal. Zeker onderweg. De powerbank kan voortaan thuis blijven.

Gratis hoesje

Een leuke extra bij de OnePlus 6 is de mogelijkheid om de telefoon te unlocken met je gezicht. Dit werkt zo snel dat je het niet eens merkt. Alleen in het donker ben je aangewezen op andere methoden om de telefoon van het slot te halen. Bijvoorbeeld met de vingerafdrukscanner aan de achterkant. Een ander positief punt wat ik wil noemen is het feit dat er in de doos al direct een plastic hoesje voor de telefoon zit. Toegegeven: het maakt de telefoon wel minder sexy, maar je hoeft dus niet na aanschaf van de 6 op zoek naar een passend hoesje.

Als je deze punten zo bij elkaar op gaat tellen en vervolgens nog eens goed naar de prijs kijkt, dan is de OnePlus 6 dus een serieuze optie voor iedereen die een uitstekende smartphone zoekt, maar niet blindelings voor het duurste en het beste hoeft te gaan. Ik heb in ieder geval mijn iPhone definitief ingeruild voor de OnePlus 6. Puur omdat ik het in eigenlijk alles een fijnere telefoon vind. Dat mijn Apple Watch nu overbodig is geworden neem ik op de koop toe.

Tot slot nog wat foto’s die ik met de OnePlus 6 heb gemaakt:

meer in nationaal park Þingvellir

Wilde Konikpaarden
Wilde Konikpaarden
Uitzicht op de skyline van Reykjavik vanuit de haven
Uitzicht op de skyline van Reykjavik vanuit de haven
De Menenpoort in Ieper
De Menenpoort in Ieper