Dieren die een glansrol spelen in videoclips

We geven je graag muziektips, maar zo nu en dan duiken we de diepte in: bijvoorbeeld over de schoonheid van muziekinstrumenten, technische ontwikkelingen, invloedrijke artiesten of met algemeen muzieknieuws. Ditmaal tippen we je smaakvolle videoclips waarin dieren een glansrol spelen – te beginnen met een portie metal van Nederlandse makelij!

De herdershond in Awake van Textures

De hond die zich in deze clip in de stroomversnelling waagt, heeft het overleefd. Toch zal het enigszins linke soep geweest zijn in een tijd dat een dierenverzekering nog niet zo bekend was of zelfs niet bestond. De Nederlandse metalband Textures – populair van Amerika tot in de binnenlanden van India – schoot deze beelden in de Belgische Ardennen. De slowmotion opnames van de zwemmende en blaffende herder zijn het bekijken waard, evenals de rest van de video. Leuk detail: de bandleden moesten het nummer in verschillende tempo’s (veel te snel én superlangzaam) spelen om in de montage de beelden de muziek te laten versterken, en andersom.

Diverse fauna in Island in the Sun van Weezer (versie van Spike Jonze)

Je kent het liedje ongetwijfeld: Island in the sun. Druk op play en deze hit blijft geheid enkele uurtjes door je hoofd zingen. De videoclip is een verzameling opnames van spelende en met bandleden knuffelende dieren, zoals beren en een baby-chimpansee. De bekende clipmaker Spike Jonze smeedde de beelden tot één van de meest vertederende en ontroerende videoclips ooit gemaakt.

Beestenboel in Ms. Jackson van Outkast

Het landhuis waarin en -omheen de hit Ms. Jackson is opgenomen, is het schoolvoorbeeld van een beestenboel. Als eerste maakt een schildpad zijn opwachting, later volgen diverse honden, katten en een uil. Je vraagt je af of deze beestjes in de credits genoemd worden en meedelen in de royalty’s, het nummer staat immers nog steeds hoog op de lijstjes. Ook in de jaarlijkse vaderlandse barometer van de beste popmuziek is Ms. Jackson al jaren een vaste waarde.

Wie zijn eigenlijk de beesten in Breathe van The Prodigy?

De in 2019 helaas overleden frontman van het ruige dance-collectief The Prodigy zoekt zijn innerlijke dier op in Breathe, waarin we ratten, krekels en een krokodil aantreffen. Het intro herken je direct, en opruiende beats als deze missen we zelfs een beetje. Clipmaker Walter A. Stern is verantwoordelijk voor dit kunststukje. Hij werkte ook samen met grootheden als David Bowie, Massive Attack en Faith No More.

Animal vs Dave Grohl

Zullen we afsluiten met deze prachtige video, of toch met de onvolprezen Animal? Het is geen officiële videoclip en een herkenbare melodie ontbreekt, maar de beestachtige drumbattle met het menselijke podiumdier Dave Grohl mag niet onvermeld blijven.