Paul Barton speelt piano voor olifanten in Thailand

Paul Barton is een Engelse pianist die al een aantal jaar in Thailand woont. Het publiek in de Europese concertzalen heeft hij ingeruild voor een online publiek op YouTube en een groep olifanten.

Op YouTube kun je lessen volgen waarin Barton uitleg geeft over beroemde klassieke stukken als Das wohltemperierte Klavier van Bach of Un Sospiro van Liszt. Maar hij speelt ook graag piano voor olifanten. Dat doet hij voornamelijk in de Elephants World Sanctuary in de buurt van de stad Kanchanaburi.

Khwae Noi

In deze olifantenopvang komen olifanten terecht die gered zijn uit dieronvriendelijke situaties. Bijvoorbeeld het toerisme of de industrie. Ook wonen hier olifanten die bijvoorbeeld blind zijn. Paul Barton komt graag bij deze dieren op bezoek en neemt dan een piano mee. Hij ontdekte deze plek toen hij in 2011 een video opnam op een brug over de rivier Khwae Noi (in Nederland ook bekend als River Kwai).

Sindsdien speelt hij regelmatig klassieke pianostukken voor de olifanten en maakt hij daar video’s van. De combinatie van muziek, natuur en dier is heel bijzonder om naar te kijken en luisteren. Zeker als je ziet hoe de olifanten reageren op de muziek. De olifanten op deze plek lopen vrij rond en kunnen dus weglopen, mochten ze de muziek herrie vinden, maar dat doen ze niet. Integendeel, ze lijken echt te genieten van de pianoklanken.

Paul Barton speelt piano voor olifanten in Thailand
Foto’s: Paul Barton

Paul Barton speelt piano voor olifanten in Thailand