Recensie: Greetings from Tim Buckley

greetings from tim buckley

De film Greetings from Tim Buckley is de verfilming van een bijzonder moment in de muziekgeschiedenis. Op 26 april 1991 kwamen namelijk de carrières van van vader en zoon Tim en Jeff Buckley samen.

Jeff kent op dat moment zijn vader en zijn muziek amper, maar krijgt toch een uitnodiging voor een avond in New York waar onder de noemer Greetings from Tim Buckley artiesten muziek van Tim gaan zingen. Eigenlijk weet niemand van de organisatie dat Tim Buckley een zoon heeft en zeker niet dat deze zoon ook kan zingen. Via via (dat komt niet echt aan de orde in de film) komen ze Jeff op het spoor en krijgt hij een uitnodiging.

In New York aangekomen maakt Jeff Buckley (een rol van Penn Badgley, vooral bekend als Dan in Gossip Girl) kennis met de mensen die de avond organiseren waaronder de charmante Allie (Imogen Poots). In de dagen voor het concert brengen de twee veel tijd door en gaat Jeff zich steeds meer en meer verdiepen in zijn vader. Zeker omdat hij ook mensen spreekt die zijn vader goed gekend hebben, waaronder oud-manager Hal. Ook ontmoet Jeff tijdens de repetities muzikant Gary Lucas die later voor Jeff als mentor zal gaan fungeren en met wie hij samen aan nummers als Grace en Mojo Pin zal gaan werken.

greetings from tim buckley

Tegelijkertijd komt ook het verhaal van Tim Buckley voorbij in de film. Door middel van een soort flashbacks zien we de zeer getalenteerde Tim (Ben Rosenfield) worstelen met zijn leven als muzikant en zijn aanstaande vaderschap. Aan het begin van zijn carrière is hij zeer veelbelovend, maar de experimenteerdrang (zowel met drugs als met muziek) zal hem uiteindelijk fataal worden. Zijn zoon Jeff ziet hij eigenlijk zelden. Jeff kan zich ook niets van zijn vader herinneren.

Dream Brother

De samenvatting hierboven van de levensverhalen van Tim en Jeff is eigenlijk al veel uitgebreider dan in de film aan bod komt. Ikzelf ben groot liefhebber van de muziek van beiden en ken hun levensverhaal ook behoorlijk goed (het boek Dream Brother van David Browne is daarbij een aanrader), maar in de film komt daar niet heel veel van voorbij. De scenes met Tim bestaan vooral uit een reis naar een concert met een vrouw. Zijn eigen, van Jeff zwangere vrouw, is thuis, maar daar lijkt hij zich niet heel veel om te bekommeren. De delen met Jeff draaien voor een deel om zijn ontluikende talent en zijn relatie met Allie. De film moet het meer van de sfeer dan van het sterke script hebben.

Toch is de film zeker een genot om naar te kijken en luisteren. Vooral de muziek van Tim Buckley is te horen in de film (Jeff’s bijdrage is een stuk minder) en dat zal voor veel kijkers een kennismaking zijn met zijn prachtige liedjes. Ook het acteerwerk van de redelijk onbekende cast is zeer aangenaam. Penn Badgley zet een overtuigende Jeff Buckley neer, waarbij hij goed heeft gekeken naar zijn excentrieke maniertjes en de voorliefde voor het imiteren van andere muzikanten. Iets waar Jeff Buckley een kei in was.

Magisch moment

En dan komt opeens dat magische moment, waarin Jeff een nummer van zijn vader zingt en waarbij alle fans van Tim Buckley in de zaal (of eigenlijk kerk) met stomheid geslagen zijn. Mensen die hier in het echt zijn geweest spreken unaniem van een unieke gebeurtenis in de muziekgeschiedenis. Kranten schreven de volgende dag alleen nog maar over Jeff Buckley. Dat moment komt ook heel sterk over in de film en is eigenlijk ook de scene waar Greetings from Tim Buckley vanaf het begin naartoe werkt.

Veel critici waren niet al te positief over deze film en zijn van mening dat de anekdote zich leent voor een veel sterker verhaal. Beide zangers hebben immers een veelbewogen leven met een tragisch einde gehad en hebben in hun leven prachtige muziek gemaakt, maar persoonlijk denk ik dat geen enkele acteur die rollen geloofwaardig had kunnen dragen. Door het verhaal juist zo klein en menselijk te maken is de film voor mij geslaagd. Ik heb na het zien van de film al regelmatig de muziek van beide heren gedraaid.

Greetings from Tim Buckley is daarom vooral geschikt voor fans die de muzikanten en hun verhaal een beetje kennen of juist degenen die zonder verwachtingen naar de bioscoop gaan. Mensen die vlammende performances van Tim of Jeff Buckley willen zien, kunnen beter een dvd opzetten of op YouTube kijken.