De Litouwse kunstenaar Tadao Cern maakt met het werk French Exit digitale kunst met een menselijk tintje. De installatie laat ons nadenken over wie we zijn en hoe we afscheid nemen.
De titel French Exit verwijst naar een uitdrukking die staat voor vroegtijdig een feestje verlaten zonder afscheid te nemen. Dit is iets wat kunstenaar Tadao Cern zelf regelmatig doet. Hij is zo introvert dat hij er moeite mee heeft om mee te delen dat hij naar huis gaat. Hij is bang dat mensen hem proberen over te halen om te blijven. Iets waar hij slecht nee tegen kan zeggen.
Depressie
Tijdens de coronapandemie waren er weinig feestjes en sociale evenementen waar Cern zich ongemakkelijk zou voelen, maar de vreemde tijd zorgde er wel voor dat hij zich steeds ongelukkiger begon te voelen. Na een paar maanden kreeg hij van artsen te horen dat hij last had van depressies en angststoornissen. De dood en het plotselinge afscheid dat daarbij hoort, speelde daarbij een grote rol.
Deze heftige gebeurtenissen in het leven van de kunstenaar waren de drijfveer om het werk French Exit te realiseren. Aan het begin van de pandemie maakte hij de eerste schetsen van het werk, maar de diagnose van de artsen zorgde dat hij de schetsen wilde vertalen naar een serieus kunstwerk.
Rust
French Exit is gemaakt met behulp van CGI en is dus volledig digitaal. Desondanks ziet het er behoorlijk realistisch uit. Het bestaat uit twee onderdelen: een zaal met daarin aan het plafond een grote verzameling gedroogde grassen en een pijl die ook gemaakt is van gedroogd gras, maar dan een ander soort. Beide installaties stralen een fijn soort rust en kalmte uit. Precies wat we nodig hebben in deze tijd.
Zelf zegt Tadao Cern hierover: “Als de pandemie voorbij is, hebben we hopelijk de kans om ons afscheid in werkelijkheid te overdenken. Als er zoiets bestaat”.