Muziektips voor het weekend (deel 171)

Oxbow
Oxbow. Foto: Phil Sharp

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod, ondanks dat het een beetje komkommertijd lijkt qua nieuwe releases. Gelukkig hebben we nog genoeg moois kunnen vinden.

Album van de week: Oxbow

De band Oxbow maakte altijd behoorlijk intense muziek. Het feit dat ze voor dit album tekenden bij het label Ipecac van Mike Patton deed vermoeden dat het allemaal nog wel wat heftiger en experimenteler zou worden. Maar niets is minder waar. Love’s Holiday is juist een toegankelijke kennismaking met deze unieke band. De basis is rockmuziek, maar Oxbow voegt daar zo veel moois en interessants aan toe uit bijvoorbeeld genres als jazz, modern klassiek en noise dat elk nummer wel een verrassing heeft. Onze favoriete track is de single Lovely Murk waarin we vocalen horen van de al net zo eigenzinnige Lingua Ignota.

The Chemical Brothers

Met een nieuw album op komst lijken ‘The Chems’ weer in topvorm. Dat zorgt voor heerlijke muziek en intrigerende videoclips. Het regisseursduo Dom & Nic maakte een bijzondere video met behulp van de allernieuwste technieken.

Dry Cleaning

Festival Le Guess Who? deelde deze week opnamen van het optreden van Dry Cleaning tijdens de editie van 2022. Een heerlijke traktatie. Kijk ook vooral eens rond in het archief van Le Guess Who? op YouTube.

Egyptian Blue

De meest veelbelovende band in de hedendaagse Britse indiescene is Egyptian Blue. Ze hebben alles in zich om heel groot te worden.

Vagabon

Ook de derde single van het aankomende album van Vagabon kan ons bekoren. Do Your Worst is net als zijn voorganger mede-geproduceerd door Rostam Batmanglij en laat een geluid horen dat past bij hippe acts als PinkPantheress en Nia Archives.

Harry Styles

Het lijkt erop dat Harry Styles zich heeft aangemeld bij het circus.

MJ Lenderman

Singer-songwriter MJ Lenderman tekende onlangs een nieuwe platendeal bij het eigenzinnige label Anti. De eerste single klinkt lekker veelbelovend, met een mooie balans tussen rock en country.

Nieuwe albums

blur

De grote release van vandaag is natuurlijk de nieuwe van blur. Live wisten ze ons onlangs te overtuigen en op de plaat stellen ze ook niet teleur. The Ballad of Darren opent erg sterk met onder andere het mooie Barbaric. Halverwege het album verslapt de aandacht, omdat de band vooral op ballads lijkt in te zetten, maar afsluiter The Heights is weer erg mooi. Deze gaat nog veel op repeat.

Paris Texas

De meest opwindende hiphop van deze week komt van het duo Paris Texas. De westcoast-rappers weten op uitstekende wijze muzikale chaos te kanaliseren tot een fantastisch geheel en een geheel eigen geluid.