Je grasmat winterproof met de Stiga Aero – een grasmaaiende hovercraft

Stiga Aero grasmaaier

Het mooie van Mixed Grill als platform is dat geen onderwerp en/of gadget te gek is. Sterker nog; hoe gekker hoe beter. Het moment dat ik een persbericht in mijn mailbox kreeg over de Stiga Aero, wist ik dan ook meteen dat ik hem moest en zou testen. “Een grasmaaier Marc? Echt?” Absoluut, de Aero is namelijk niet zomaar een grasmaaier, we hebben het hier over een draadloze zweefmaaier.

Een grasmaaier die zichzelf omhoog blaast als een hovercraft, dat moest ik zelf zien om het te geloven en gezien mijn onhandigheid als het aankomt op klussen en gereedschap, werd mijn aandacht al helemaal gewonnen door de pakkende slogan: “We’ve cut the cord…so you don’t”.

Het bouwpakket eenmaal in elkaar gezet rende ik, als ik mijn vriendin mag geloven, als een klein kind naar buiten om hem te kunnen testen. De Aero begint te suizen en stijgt door de luchtstroom inderdaad uit zichzelf op. Het is een uniek gezicht, een toffe (tuin)party trick en qua geluid had ik in eerste instantie verwacht dat hij luidruchtiger zou zijn.

Bewegingsvrijheid

De Aero heeft in tegenstelling tot andere grasmaaiers geen aanpasbare messenstanden, maar blijft door de luchttechniek op één vaste hoogte en geeft je de mogelijkheid om met weinig kracht je grasveld te maaien. Schuine oppervlakken zouden volgens Stiga ook geen probleem moeten zijn, al heb ik dit door mijn typisch platte Hollandse tuin niet kunnen testen. Door het gebrek aan wielen kan je zonder probleem alle kanten op bewegen met de Aero, waardoor je een enorme bewegingsvrijheid krijgt. Volgens de grasveld-maffia dien je uiteraard in rechte banen te maaien, maar dat je met slechts een hand ook zijwaarts kan gaan is heel fijn. Het was bevredigend om de randen van het veld te maaien, wetende dat de messen sowieso niet over de stenen zouden gaan door het luchtkussen.

Het feit dat hij geen wielen heeft, betekent ook dat je hem niet zomaar over de grond kan verplaatsen als een reguliere grasmaaier. Je moet hem optillen, dus het is maar goed dat hij met zijn 7 kilogram licht qua gewicht is. Het design zelf is ook vrij compact en zorgt ervoor dat hij makkelijk op te bergen is. Het moment dat je hem aan de handvaten ophangt, klapt het maaidek verticaal waardoor hij plat tegen de muur aan kan staan.

Hoe fijn de Aero ook wel niet maait, heeft hij ook een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo heeft hij geen reservoir voor het gemaaide gras waardoor je achteraf nog moet harken (of Moeder Natuur alles laat wegwaaien). Tegelijkertijd is ook het draadloze aspect iets waar ik figuurlijk tegen aanliep.

Accu aan de lader

Op één lading kan je tot 100m2 maaien, echter zit daar in de praktijk wel een grote maar aan vast. Toen ik een paar maanden later voor de tweede keer mijn tuin ging maaien, controleerde ik uiteraard van tevoren de accu’s of ze niet te ver leeg waren gelopen tijdens de vorige maaisessie. Allebei de 20v accu’s waren nog voor de helft gevuld waardoor ik ervan uitging dat ik ook deze keer nog wel genoeg zou hebben. Het tegendeel werd bewezen want de Aero begon überhaupt niet met maaien. Pro tip van iemand die nog drie kwartier moest wachten voordat hij zijn grasmat kon kortwieken; leg na iedere keer maaien de accu’s aan de lader.

Dat gezegd hebbende was ik het moment dat een vriend die in de tuin hielp per ongeluk met de heggenschaar de stroomkabel doorsneed enorm blij dat ik gewoon verder kon met maaien. Mijn grasmat is in ieder geval winterproof tot komende lente…waarbij de accu’s in ieder geval volledig opgeladen zijn.

Marc de Haas

Stiga Aero grasmaaier