Computers maken een nieuw schilderij van Rembrandt

rembrandt en data

Rembrandt van Rijn stierf in 1669. Toch is er deze week een splinternieuw schilderij van hem onthuld. Dit alles dankzij het geweldige project The Next Rembrandt.

Wat maakt nu een schilderij van Rembrandt zo bijzonder en uniek? Een team onderzoekers en wetenschappers gingen onder leiding van bedrijven als ING en Microsoft aan de slag. Ze maakten zeer gedetailleerde scans van alle schilderijen van de kunstenaar en verwerkten deze tot data.

Typisch Rembrandt

Die informatie is gebruikt om unieke eigenschappen te ontdekken die typisch voor het werk van Rembrandt van Rijn zijn. Vervolgens is hiermee een nieuw schilderij gemaakt. Het onderwerp van dit doek lag voor de hand: een portret van een man met gezichtsbeharing, een kraag en een hoed. Deze mannen zijn namelijk veelvuldig te zien op (bestaande) schilderijen van Rembrandt.

Met behulp van een 3D-printer is vervolgens een heel nieuw schilderij gemaakt waarop alle gezichtskenmerken en de details van de kleding gebaseerd is op bestaand werk. De printer heeft 13 lagen inkt aangebracht waardoor de nieuwe Rembrandt ook diepte. Hoe The Next Rembrandt tot stand is gekomen zie je in deze video: