Het Amsterdamse Westergasterrein staat van 16 t/m 18 september in het teken van Unseen. Deze keer is er sprake van een jubileumeditie, want de internationale fotografiebeurs bestaat 10 jaar in 2022. Bezoekers zullen worden verrast door maar liefst 70 galeries, 65 uitgevers en 12 bijzondere projecten.
Al sinds de eerste editie in 2012 neemt Unseen in de wereld van de internationale fotografie een bijzondere plaats in. De beurs staat bekend om de intieme sfeer en de hoge kwaliteit van de gepresenteerde werken. Onder de deelnemers bevinden zich galeries uit zowel binnen- als buitenland. Net als bij eerdere edities wisselen gelauwerde en jonge galeries elkaar af.
Directeur Roderick van der Lee is trots op wat Unseen ook deze keer weer voor elkaar heeft gekregen: “We hebben dit jaar nauw samengewerkt met een aantal galeries om deze 10de editie van Unseen weer een wereldwijde afspiegeling van de laatste ontwikkelingen binnen de kunstfotografie te maken, en dat is ontzettend goed gelukt. Met 70 galeries uit 16 landen, waaronder de US, Mexico, Marokko, India, Iran en Zuid-Afrika, geeft deze editie een inspirerend beeld van de richting waarin de kunstvorm zich beweegt. De museale kwaliteit waar Unseen om bekend staat, wordt dit jaar weer bevestigd door kunstenaars die gelijktijdig op de beurs en in een museum exposeren, door het grote aantal curatoren van internationale topmusea die hun aanwezigheid al bevestigd hebben, en door onze Unbound gastcurator van het Centre Pompidou in Parijs.”
Veelzijdig aanbod door nieuwkomers en oudgedienden
Onder de deelnemers bevinden zich verschillende Nederlandse galeries die al jaren de prachtigste foto’s laten zien. Galerie Ron Mandos presenteert bijvoorbeeld het werk van Erwin Olaf en de legendarische choreograaf Hans van Manen. En Galerie Flatland staat onder andere in het teken van de internationale grootheid Valerie Belin. Galerie tegenboschvanvreden brengt dit keer een bijzondere presentatie van Paul Kooiker, met een overzicht van diens beste modefotografie van de afgelopen jaren.
Ook vanuit het buitenland verwelkomt de beurs weer veel oudgedienden, zoals de Berlijnse Robert Morat Galerie die werk toont van fotografen duo Lena Amuat & Zoë Meyer. Ook Nature Morte, de eerste Indiase galerie die deelnam aan prestigieuze kunstbeurzen als Art Basel, Frieze en FIAC, keert terug naar Unseen met een solopresentatie van Bharat Sikka.
Onder de nieuwelingen verwelkomt Unseen de in digitale kunst en nieuwe media gespecialiseerde Bitforms Gallery, met vestigingen in New York en San Francisco, Loft Gallery uit Casablanca met een solopresentatie van Mous Lamrabat die momenteel ook exposeert in Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Galerie Barbara Seiler uit Zürich, met een solopresentatie van fotografisch werk van Marcel van Eeden. Gelijktijdig met Unseen heeft Van Eeden ook een tentoonstelling in het van Gogh Museum.
In de vorig jaar geïntroduceerde sectie Past/Present, gebaseerd op een directe, inhoudelijke dialoog tussen vintage fotografie en een hedendaagse kunstenaar, presenteert kunsthandelaar Ton Peek een zeldzame serie werken uit de periode 1936-1944 van de hand van Lionel Wendt. Hij doet dit in beeldrijm met werk van de Britse fotograaf Laura Stevens.
NFT, ja of nee?
Nieuw in het aanbod van Unseen is de toevoeging van NFTs. Na vele gesprekken met verschillende partijen gaat Unseen deze editie en het komende jaar een partnership aan met het internationale NFT-platform voor kunstfotografie Unveil.
Directeur Roderick van der Lee: “De opmars van blockchain technologie en NFTs in de kunstmarkt is uiteraard ook Unseen niet ontgaan. Een grondig onderzoek naar deze wonderlijke digitale wereld leek ons van cruciaal belang. Met Unveil voelden we een duidelijk verwantschap. Unseen en Unveil hebben een gedeelde missie. Wij willen jong talent en vernieuwers toegang bieden tot de internationale kunstmarkt. Maar dan wel met een sterk gecureerde blik. De praktische, democratische voordelen die de digitale wereld aan aanstormend talent, willekeurig waar of hoe, te bieden heeft, maken dit partnership tot een waardevolle aanvulling op de manier waarop Unseen zich wil profileren.”
Grenzen verkennen met Unbound
Unseen organiseerde vorig jaar de eerste editie van Unbound. Deze onafhankelijke en ambitieuze sectie is gewijd aan onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. Unbound 2021, geselecteerd door gastcurator Marcel Feil, werd goed ontvangen en met name door insiders bestempeld als bijzonder vernieuwend. Dit jaar is Damarice Amao van het Centre Pompidou bereid gevonden zich als gastcurator te verbinden aan Unbound. Uit een groot aantal voorstellen van kunstenaars, kunstacademies, galeries, instituten en musea selecteerde Amao een twaalftal projecten waarin fotografie zich vermengt met installatiekunst, beeldhouwwerk, digitale kunst, virtual reality en performance art.
Snuffelen op de boekenmarkt
De Book Market is een populair onderdeel van Unseen. Maar liefst 67 onafhankelijke (inter)nationale uitgevers van kunst- en fotografieboeken nemen deel dit jaar. Na de restricties van vorig jaar is er nu weer ruimte voor speciale boeklanceringen en signeersessies. Zo is er de wereldpremière van het nieuwste boek van Anton Corbijn bij Hannibal Books, met een signeersessie van de beroemde fotograaf. Een mijlpaal is de lancering van een nieuwe Book Award in samenwerking met GOST Books, de beroemde boetiekuitgeverij van fotografieboeken uit Londen. Uit een totaal van 353 inzendingen uit 40 landen – ongepubliceerde projecten van fotografen – kiest een vakjury een winnaar wiens project als boek bij GOST zal worden ontworpen en uitgegeven.
Stuart Smith, uitgever van GOST: “We’re really excited to view the projects submitted for this new award. We pride ourselves on a publishing output which defies categorization and by collaborating with Unseen Amsterdam – with their reputation for showcasing the most innovative contemporary photography – we hope to be able to support a photographer or artist with the production of a book to share their work with a wide international audience.”
Meijburg Art Commission
De Meijburg Art Commission werd opgericht in 2015 als gezamenlijk initiatief van Unseen en Meijburg & Co. Het idee erachter was dat kunst een platform is voor verrassende perspectieven die bestaande patronen doorbreken. Tussen 2015 en 2021 was de Meijburg Art Commission site-specific. Dit betekende dat kunstenaars die exposeerden op Unseen Amsterdam een voorstel konden indienen voor een werk dat expliciet voor de collectie en de kantoren van Meijburg was bestemd. Winnaars waren Anouk Kruithof, Elspeth Diederix, Pasi Orrensalo, Hideyuki Ishibashi, Marleen Sleeuwits en Popel Coumou.
Vanaf deze komende editie is er een andere insteek bedacht. Er is gekozen om kunstenaars te laten reflecteren op een actueel thema in de samenleving. Voor 2022 is dit thema: HUMAN CONNECTION. Aan kunstenaars de vraag om het belang, de relevantie en diversiteit van de verbinding tussen mensen te vieren, te onderzoeken of ter discussie te stellen.
Vijf kunstenaars hebben de shortlist van de Meijburg Art Commission gehaald: Mous Lamrabat (Loft Gallery), Katrin Korfmann (Bradwolff & partners), Pixy Liao (Stieglitz19), Rebecca Ann Tess (Philipp von Rosen) en Elliott Verdier (Echo 119). De bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens de opening van Unseen op donderdag 15 september. Tot de sluiting van de beurs zijn de werken van de vijf genomineerden te zien in de Meijburg Lounge in het gebouw de Westerliefde op het Amsterdamse Westergasterrein.
Unseen vindt plaats van vrijdag 16 september tot en met zondag 18 september 2022 op het Westergasterrein in Amsterdam.