Klassiek marmeren beelden met tatoeages

Sculptuur met tatoeage
Laocoön. Alle foto’s © Fabio Viale

De Italiaanse kunstenaar Fabio Viale staat bekend om zijn hedendaagse interpretaties van klassieke marmeren beeldhouwkunst. Dit keer experimenteert hij met tatoeages.

Het bijzondere aan de serie sculpturen die hij heeft gemaakt, is dat de beelden ook echt van marmer zijn gemaakt en dat de tatoeages op een bijzondere manier zijn aangebracht. Viale koos er namelijk niet voor om de beelden simpelweg te beschilderen, maar is op zoek gegaan naar een techniek waarbij de verf in het oppervlak van het marmer trekt. Net als bij echte tatoeages zijn de afbeeldingen dus onderhuids.

Dante’s Inferno

Als onderwerpen koos hij een aantal overbekende werken, zoals de de Trojaanse priester Laocoön (echter zonder zijn zonen uit het origineel) en de Venus van Milo en Venus van Canova. Deze werden voorzien van tatoeages in verschillende klassieke stijlen. Zo heeft Laocoön afbeeldingen die Giovanni da Modena in de 15de eeuw maakte voor Dante’s Inferno.

Venus de Milo kreeg tatoeages die kenmerkend zijn voor Russische gevangenissen. Deze bevatten codes en verwijzingen die voor buitenstaanders niet te begrijpen zijn, maar wel voor de gevangenen onderling. Met deze tatoeages kunnen boodschappen en waarschuwingen worden overgebracht. Andere beelden hebben juist weer Oriëntaalse tattoos gekregen.

Wil je meer weten over dit project en de kunstenaar? Dan kun je op Designboom een interview met Fabio Viale lezen. Op de hoogte blijven van nieuw werk doe je via Instagram.

Sculptuur met tatoeage

Sculptuur met tatoeage

Sculptuur met tatoeage
Hand met typisch Russische gevangenis-tatoeages
Sculptuur met tatoeage
Venus of Canova
Sculptuur met tatoeage
Venus de Milo

Sculptuur met tatoeage

Sculptuur met tatoeage

Sculptuur met tatoeage