Portretten van stijliconen door Norman Parkinson

Norman Parkinson
Somali-American fashion model and actress Iman and American fashion model Jerry Hall in Paris at the French Collections, photographed for French Vogue Magazine, Spring 1982.

Vanaf 3 november presenteert Eduard Planting Gallery een expositie met het werk van de Britse modefotograaf Norman Parkinson. De Amsterdamse galerie toont een selectie portretten van stijliconen als Jerry Hall, Audrey Hepburn, Iman, Marie-Hélène Arnaud en Mick Jagger.

Norman Parkinson (1913-1990) behoort tot één van de grootste fotografen van de twintigste eeuw. Hij begon zijn carrière in 1931 en ontwikkelde al gauw zijn eigen kenmerkende stijl. In bijna zestig jaar bouwde de fotograaf vervolgens een vernieuwend en omvangrijk oeuvre op. Hij speelde daarbij een belangrijke rol bij de verandering van de modefotografie.

Verschillende tijdsbeelden

Het werk van Parkinson weerspiegelt de stijlontwikkeling van de vorige eeuw. Je ziet beelden voorbijkomen van allerlei decennia: het Engeland van voor de Tweede Wereldoorlog, de soberheid van de jaren ’40, de New Look van Parijs in de jaren ’50, de Swinging Sixties in Londen en de glitter & glamour van de jaren ’70 en ’80.

In de buitenlucht

Internationale erkenning kreeg Norman Parkinson kreeg voor zijn baanbrekende aanpak om vrouwelijke modellen uit de statische studio te halen en in plaats daarvan te fotograferen in de open lucht of op exotische locaties. Door zijn dynamische, spontane en elegante stijl mocht hij voor een groot aantal toonaangevende modebladen fotograferen, waaronder Harper’s Bazaar en Vogue.

Omvangrijke carrière

Parkinson heeft als portret- en modefotograaf talrijke supermodellen, schrijvers, musici, kunstenaars, acteurs en leden van het Britse koningshuis voor zijn camera gehad. In 1981 werd hij namens Koningin Elizabeth benoemd tot ‘Commander of the British Empire’ en ook geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen.

De expositie van Norman Parkinson, genaamd Style Icons, is te zien in Eduard Planting Gallery van 3 november t/m 22 december 2018.

Eduard Planting Gallery | Fine Art Photographs
Eerste Bloemdwarsstraat 2
Amsterdam
Geopend: woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur

Norman Parkinson
Model wearing a Legroux Soeurs’ Hat, one of the most sought after hat designers in Paris, from La Belle Epoque through the 1950s, 1952.
Norman Parkinson
American model Jerry Hall with singer Mick Jagger of the Rolling Stones, in a photograph commissioned by the National Portrait Gallery for their Norman Parkinson: 50 Years of Portraits and Fashion exhibition, 1981.
Norman Parkinson
Fashion model Connie Barr photographed on the back of a horse in Egypt for Queen magazine, February 1963.
Norman Parkinson
A model poses in her underwear for a perfume advert in 1951.
Norman Parkinson
Peter Coats, William Aykroyd and Mark Gilbey, Savile Road, Vogue, London, 1950.

Alle foto’s © Norman Parkinson, met toestemming van Eduard Planting Gallery.