Tijdens het lezen van het boek Buiten de Lijnen van schrijver en journalist Frank Heinen moest ik regelmatig aan de Engelse uitdrukking Truth is stranger than fiction denken. De verhalen die Heijnen met ons deelt zijn allemaal waargebeurd, maar regelmatig zeer bizar of diep ontroerend.
Het boek heeft als ondertitel De Bijbel van Vergeten Voetballers gekregen en dat is ook precies wat het is. Dik 500 bladzijden lang maakt de lezer kennis met voetballers die ooit beroemd of zeer beroemd waren, maar inmiddels zijn vergeten. Dat is op zich al een aardig uitgangspunt voor een onderhoudend boek, maar het gaat in dit geval nog verder.
Alle voetballers in het boek hebben stuk voor stuk een bijzonder levensverhaal. Een verhaal dat soms prachtig mooi is, maar vaak ook vreselijk triest. Een veel voorkomende variant is die van een jong talent dat het tot het eerste van een beroemde voetbalploeg weet te schoppen en soms zelfs in het nationale team mag aantreden. Na een paar uitstekende wedstrijden slaat het noodlot toe. Bijvoorbeeld door een blessure, waarna de speler in kwestie in een diep, zwart gat valt en eindigt in de goot.
Oorlogsmisdaden en realityprogramma’s
Het chronologische overzicht van vergeten voetballers begint bij de oerdagen van de sport en het verhaal van een voetballer die zich na een paar interlands bij het leger voegt en zich in Afrika te buiten gaat aan gruwelijke oorlogsmisdaden. Het boek eindigt met een niet bestaande speler in een tijd van reality-programma’s en valse Twitter-accounts. Tussendoor maak je kennis met een bonte stoet aan helden, losers en klootzakken die bijna allemaal heel erg goed konden voetballen. Verhalen die het verdienen om verteld en gelezen te worden.
Buiten de 170 prachtige verhalen die in je hoofd blijven spoken, blinkt dit boek in nog meer uit. Frank Heinen is een geweldig verteller. Bijna ieder verhaal heeft een eigen, unieke stijl. Buiten de Lijnen is meer dan een sportboek. Heinen combineert sport schijnbaar achteloos met literatuur en slaat ook regelmatig bruggen naar andere vormen van kunst. Bovendien loopt de geschiedenis van de afgelopen 100 jaar als een rode draad op de achtergrond mee. Dit alles maakt Buiten de Lijnen tot een duizelingwekkend goed boek.