Late Rembrandt in het Rijksmuseum

Late Rembrandt in het Rijksmuseum is DE tentoonstelling van het jaar

Samen met Vincent van Gogh is Rembrandt van Rijn de grootste Nederlandse schilder ooit. Hoe goed Rembrandt daadwerkelijk was is zichtbaar op de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum.

Na jarenlange voorbereidingen zijn nu heel veel van Rembrandts latere werken verzameld voor één tentoonstelling. Het Rijksmuseum deed dat onder andere in samenwerking met de National Gallery Londen waar de Late Rembrandt al eerder te zien was. In Engeland kreeg de tentoonstelling heel veel lovende kritieken en in Amsterdam is het allemaal nog bijzonderder. Natuurlijk omdat je in het Rijks ook andere topstukken zoals de Nachtwacht kunt bewonderen en omdat Amsterdam de stad is waar de doeken zijn geschilderd, maar ook omdat er maar liefst 4 extra stukken te zien zijn.

Bij het bezoeken van de tentoonstelling zie je al snel waarom sommige kunsthistorici Rembrandt als de eerste moderne schilder beschouwen. Hij durfde dingen waar andere schilders niet eens aan dachten zoals werken met de structuur van de verf en het krassen in de verflaag. In het late werk van Rembrandt zijn deze experimenten goed te zien. Lichte krasjes in het kapsel van een geportretteerde zorgen dat de haren haast echt lijken.

Radicale technieken

Op alle schilderijen, op een na, zie je dat Rembrandt als geen ander met voor die tijd radicale technieken mensen en hun kleding realistischer kon weergaven dan kunstenaar die heel precies te werk gingen. Naast schilderijen zie je heel veel tekeningen en etsen. Vooral het feit dat meerdere versies van 1 ets nu naast elkaar hangen is heel bijzonder en zeer interessant. Je ziet Rembrandt experimenteren met papier of later nog wat toevoegen aan een ets en je ziet dat hij ook een geweldig tekenaar was. Vooral die van de te dood veroordeelde Elsje Christiaens zijn indrukwekkend.

Late Rembrandt is van 12 februari tot en met 17 mei te zien in het Rijksmuseum. Je kunt de tentoonstelling niet zomaar bezoeken, maar je moet van te voren kaarten reserveren via de website van het museum. Deze kaarten zijn geldig voor een bepaald tijdsblok op de door jouw aangegeven dag. Zo voorkomt het Rijksmuseum dat je door extreme drukte niet van de tentoonstelling kunt genieten. Reserveer dus je kaarten op tijd!

Late Rembrandt in het Rijksmuseum is DE tentoonstelling van het jaar

Late Rembrandt in het Rijksmuseum is DE tentoonstelling van het jaar