FUSSBALLLIEBE: de nieuwe EK-bal van adidas

FUSSBALLLIEBE

Bij een groot voetbaltoernooi hoort natuurlijk een speciaal daarvoor ontworpen bal. Al jaren mag adidas de officiële tournooibal leveren. Voor het EK voetbal 2024 in Duitsland is dat een bal met de toepasselijke naam FUSSBALLLIEBE.

Zo’n nieuwe bal is veel meer dan een gimmick. Het gaat altijd om een bijzonder ontwerp aan de buitenkant en een flinke dosis nieuwe technologische ontwikkelingen aan de binnenkant. Bij het vasthouden van de bal valt direct op dat alle speelsteden worden vermeld, inclusief een plattegrond van het stadion waarin gespeeld zal worden. Verder zijn er geometrische patronen in de vorm van driehoeken en cirkels uitgevoerd in zwart met frisse kleuren. Kortom een bal die echt opvalt, maar nog steeds in de basis een klassiek ontwerp heeft.

Aan de binnenkant zit FUSSBALLIEBE vol met nieuwe technieken die het vooral de scheidsrechter en de VAR makkelijker moeten maken. Hiervoor is samengewerkt met Kinexon, een toonaangevend bedrijf in real-time sportdata. Zo zit in het midden van de bal een IMU-bewegingssensor die exact de bewegingen van de bal en de aanrakingen kan registreren. Vervolgens werkt de Connected Ball-technologie samen met behulp van AI en informatie over de positie van de spelers en kan zodoende bijvoorbeeld automatisch buitenspel registreren. Op die manier kunnen beslissingen door de arbitrage sneller en nauwkeuriger worden genomen, ook in gevallen van hands of een potentiële strafschop.

Aan de spelers op het veld is ook gedacht door adidas. De groeven op de 20 panelen van de bal zijn zodanig aangebracht dat deze nauwkeurig en stabiel beweegt. Zowel op de grasmat als in de lucht. Als je de bal bekijkt, zie je naast de rechte lijnen tussen de panelen ook cirkelvormige groeven en gegroepeerde putjes die lijken op die van een golfbal. Als je echt goed inzoomt op de bal zie je vervolgens dat over het gehele oppervlak van de bal kleine adidas-logo’s zijn aangebracht. De bal voelt dus niet glad, maar stroef aan.

Ook aan duurzaamheid is gedacht. Deze voetbal is gemaakt van gerecycled polyester, inkt op waterbasis en verschillende bio-based producten zoals maïsvezels, suikerriet en houtpulp. Daarnaast zal adidas 1% van de netto-omzet van deze voetbal doneren aan Common Goal. Dit fonds investeert in maatschappelijke organisaties die met behulp van voetbal achtergestelde gemeenschappen helpen aan een betere en inclusievere toekomst.

FUSSBALLLIEBE is vanaf nu te koop via de webshop van adidas en en in geselecteerde adidas-winkels voor een adviesprijs van €150. Deze versie beschikt niet over de Connected Ball-technologie.

FUSSBALLLIEBE

FUSSBALLLIEBE

FUSSBALLLIEBE