Een dag met Nike op bezoek bij de KNVB

Alle journalisten op een groepfoto

Op uitnodiging van Nike was ik een dag te gast bij de KNVB in Zeist. Dat vanwege twee redenen: het nieuwe uitshirt van het Nederlands Elftal en de ontknoping van Nike Most Wanted.

Ik kwam niet naar Zeist om alleen maar de journalist uit te hangen, maar moest ook aan de bak op het veld. Eerst mocht ik een paar voetbalschoenen uitzoeken. Nike had in een mooie opstelling 4 populaire modellen staan waar ik uit kon kiezen. Als liefhebber van nieuwe technieken in schoenen had ik misschien moeten kiezen uit Magista of Mercurial, maar ik koos voor de Tiempo, de degelijkste van het viertal.

Daarna moesten alle journalisten naar de kleedkamer waar een splinternieuw uittenue voor ons klaar hing, inclusief de namen achterop de shirts. Ik moet zeggen dat zoiets wel een bijzondere aanblik is als op een van de eerste exemplaren van het shirt van je nationale team jouw naam staat.

Oranje

Dat uittenue is ontworpen met de snelheid van de spelers als uitgangspunt. Het witte shirt heeft enkele oranje details, waaronder natuurlijk de swoosh van Nike en de oranje leeuw van de KNVB, maar ook een in de vorm van een dunne band langs de zijkant van het shirt. De witte strepen daarin staan voor snelheid en kracht en deze zijn ook terug te vinden op de oranje broek.

In deze outfit moest ik me melden op het trainingsveld waar coaches Aaron Winter en Danny Blind al stonden te wachten. Al snel voegde bondscoach Guus Hiddink zich bij dit gezelschap. Na wat fotomomenten was het tijd voor een serieuze training. Het begon met eerst wat dribbel- en loopoefeningen waarna klassieke trainingselementen als de rondo en voetvolley volgden en natuurlijk een partijtje aan het slot. Voor mij was het een stevige training waarbij al snel opviel dat ik een zeer matige voetballer ben, maar ondanks dat was het een zeer unieke ervaring.

Profcontract

Na het douchen en omkleden was het tijd om kennis te maken met het programma Nike Most Wanted. Je zou dit kunnen omschrijven als een talentenjacht. 55 jonge voetballers waren te gast bij de KNVB waarbij ze de hele dag een training volgden. Van deze 55 zouden er aan het einde van de dag 2 worden gekozen die naar het trainingskamp van Nike Most Wanted bij de FA in Engeland mogen afreizen. Daar volgt ook nog een afvalrace waarna er 25 voetballers overblijven die een uitgebreid trainingsprogramma mogen volgen. Vorig jaar hadden 16 van de 25 spelers een profcontract aangeboden gekregen waarvan sommigen bij clubs in de Premier League.

Als finale van de dag waren er een paar wedstrijden waarin alle talenten het beste van zichzelf konden laten zien. Daarna volgde tijdens een bijeenkomst, waar ook Klaas-Jan Huntelaar was aangeschoven, de bekendmaking van de winnaars. De grote verrassing daar was dat er niet 2 maar 3 spelers werden gekozen. Een van de keepers was zo opgevallen dat hij een wildcard kreeg en ook mee mag naar Londen. De kans is groot dat ik over een paar jaar deze jongens terug zie bij een mooie club in een bekende competitie.

Aaron Winter, Guus Hiddink, Marco Démoet, Danny Blind
Op de foto met Aaron Winter, Guus Hiddink en Danny Blind

Uw verslaggever in actie

vier ,modellen voetbal schoenen van Nike

Het trainingskamp bij de KNVB

De winnaars van Nike Most Wanted en Klaas-Jan Huntelaar
De winnaars van Nike Most Wanted
Het nieuwe uitshirt van het Nederlands Elftal
Het nieuwe uitshirt van het Nederlands Elft