Tenue de Nîmes kleurt de Converse All Star met indigo

Tenue de Nîmes x Converse

Het Amsterdamse Tenue de Nîmes is weer een mooie samenwerking aangegaan met Converse. 100 paar van de Chuck Taylor All Star ‘70 zijn met de hand gewassen in een bad met indigo.

De kleurstof geeft de kenmerkende blauwe kleur aan denim, maar werkt dus ook op het canvas van de All Stars. Celia Geraedts van Blueprint Amsterdam heeft alle 100 paar zelf behandeld. Het resultaat is een serie schoenen waarvan geen enkel paar hetzelfde is. Vanaf 14 april om exact 12.00 uur zijn de schoenen te koop via Tenue de Nîmes.

Tijdens de presentatie van de schoenen in de winkel van Tenue de Nîmes aan de Amsterdamse Haarlemmerstraat sprak ik met Menno van Meurs, een van de oprichters van de winkel. We hadden het onder andere over het verschil met de vorige samenwerking met Converse in 2011. Deze werden geverfd in Japan. Menno legt uit dat er nu bewust is gekozen voor een geheel Amsterdamse aanpak. Dit om te laten zien dat we anno 2016 in Nederland niet meer onder doen voor traditionele denimlanden als Japan en de VS.

Tijdloze klassiekers

Een ander verschil is het model. Deze keer is gekozen voor de 70’s-versie van de Chuck Taylor die net even anders is dan het ‘normale’ model. Voor Menno is deze Chuck Taylor een tijdloze klassieker die door zijn ontwerp zo uniek is dat er nooit een schoen zal komen die deze zal evenaren. Het maakt niet uit wie je bent of wat je draagt, een paar All Stars kan bij elke outfit. Net als de jeans en het witte t-shirt zijn deze schoenen iconen uit de mode. Het is heel bijzonder dat al ruim 100 jaar de Converse Chuck Taylor All Star hetzelfde uiterlijk heeft. Voor deze samenwerking is gekozen voor het lage model van de schoen, maar het gerucht gaat dat er later dit jaar ook een Tenue de Nîmes-versie komt van de hoge Chucks. Menno: “zeg maar dat je dat uit onbetrouwbare bron hebt vernomen”.

Naast Menno sprak ik ook met Celia Geraedts die mij uitlegde en liet zien hoe het kleuren van de schoenen gaat. In een vat met kleurstof worden de schoen ondergedompeld. Om ze echt mooi te kleuren herhaalt ze dat proces zo’n 5 keer. Daarna gaan de schoenen in de wasmachine of een nacht in een heet bad. Dit laatste zorgt dat de kleur goed blijft zitten. Net als bij een jeans zal in de loop der tijd de kleur wel vervagen en zal jouw paar helemaal uniek worden. In de video en op de foto’s onderaan deze pagina kun je zien hoe deze schoenen zijn gemaakt.

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse

Tenue de Nîmes x Converse