Ingenieus borduurwerk van korrelige camerabeelden

Francine LeClercq
Bike. Alle afbeeldingen © Francine LeClercq

We zijn allemaal bekend met van die korrelige opnamen van beveiligingscamera’s. Kunstenaar Francine LeClercq uit New York gebruikt deze beelden als basis voor haar borduurwerken.

Vaak zijn de beelden die je van zo’n camera ziet niet echt heel scherp, zeker als je het beeld pauzeert. Dat onscherpe is wat Francine LeClercq zo aantrekt in deze opnamen. Ze gebruikt tijdens het borduren vaak lange draden die door het werk lopen, als verwijzing naar de glitches in de camerabeelden. Al hebben ze ook wel wat weg van barsten, alsof het beeldscherm kapot is.

Pauzeren

Het is interessant om wat langer na te denken over het werk van LeClercq. Wat zien we bijvoorbeeld op haar werken? Zo’n gepauzeerd beeld is een opname van 1/24ste van een seconden. Vaak zien we niet veel meer dan een voorbijganger op een stoep of iemand die langs een auto loopt. Toch zou dit zomaar een verdachte van een misdrijf kunnen zijn. Of juist een onschuldig persoon die ongewenst vastgelegd is door een stiekem opgestelde camera.

Context

Doordat de context ontbreekt, lijken de beelden nietszeggend, maar door vervolgens het beeld om te zetten naar een borduurwerk wordt het plots heel bijzonder. Wat drijft een kunstenaar om een random opname van een beveiligingscamera te verwerken tot een kunstwerk met tienduizenden steken? Wij vinden het allemaal erg intrigerend.

Wil je meer werk zien van Francine LeClercq? Dan kun je haar volgen op Instagram. Daar blijkt dat haar oeuvre veelzijdig is en niet alleen uit borduren bestaat.

Francine LeClercq
Detail van Bike
Francine LeClercq
DC8
Francine LeClercq
Detail van DC8
Francine LeClercq
Sikkema
Francine LeClercq
Detail van Sikkema
Francine LeClercq
Detail van Sikkema