Maak kennis met PlayStation Now

PlayStation Now

Het streamen van entertainment is tegenwoordig niet meer weg te denken uit je dagelijks leven. Zo heb je bijvoorbeeld Spotify voor muziek en Netflix en Amazon Prime Video voor films en series. De grootste entertainmentvorm – gaming – is echter nog helemaal niet zo hot op het gebied van streamen. Het zal je daarom wellicht verbazen dat PlayStation al vanaf 2016 een streamingdienst heeft in de vorm van PlayStation Now (PS Now).

Niet heel gek, want toen het lanceerde was er nog veel op PS Now aan te merken, met name op de wijze waarop je alleen individuele games kon huren en bovendien was de prijs aan de hoge kant. In de afgelopen jaren is er een belachelijke hoeveelheid games toegevoegd aan de dienst, waaronder PlayStation 4 titels die je ook kunt downloaden naar je console.

LEGO en Disney

De dienst heeft meer dan 700 games en dit zijn zowel PlayStation 2, 3 en 4-titels, verspreid over alle genres. Zo staan er naast blockbuster games en gigantische RPG’s ook genoeg tussen voor bijvoorbeeld race, horror en sport-fans, maar ook jongere gamers in de vorm van een groot aantal LEGO- en Disney-titels.

Vooral voor de nostalgische trip of het ontdekken van klassiekers is PS Now dan erg geschikt. Er zijn genoeg grote PlayStation 3-games die sinds de lancering van de PS4 geen remaster hebben. Bij mij was de oude console vrijwel direct afgekoppeld toen de PlayStation 4 in huis kwam, dus PlayStation 3 exclusives zoals Metal Gear Solid IV, Resistance 3, de Killzone games en allebei de inFamous games had ik al even niet meer gespeeld.

PC

Een ander voordeel van PS Now is dat het niet alleen beschikbaar is op je console, maar ook een PC-app heeft. Dit zorgt ervoor dat je de games van de dienst ook op je PC kan spelen. Omdat het allemaal elders op een server wordt ‘afgespeeld’, heb je ook geen bakbeest van een computer nodig. Een stabiele internetverbinding en de DualShock 4 is het enige. Games als Red Dead Redemption en PlayStation exclusives The Last of Us en Killzone – die nog niet eerder speelbaar waren op een PC – zijn dat hierdoor nu dus wel. Zelfs als je geen PlayStation 4 hebt, maar wel een PC kan PS Now dus interessant zijn voor je. Ga er echter niet van uit dat de games er beter uitzien omdat je op een PC speelt, je streamt op zowel de PS4 als PC een maximale resolutie van 720p.

Klinkt allemaal heel mooi, maar wat zijn de nadelen? Zoals eerder gezegd gaat het om een streamingdienst. Mocht je dus geen snelle internetverbinding hebben dan kan het zijn dat je game er minder goed uitziet of dat hij zelfs gaat haperen. Dat laatste is verre van handig als je een game speelt waarbij precisie een must is. Er zijn gelukkig ook aardig wat PlayStation 4 games die je kan downloaden naar je console waarmee je dit voorkomt, maar dit zijn ze dus niet allemaal en dit werkt niet op PC.

Niet nieuw

Daarnaast zijn het niet de nieuwste games die op de dienst verschijnen. Met recente titels als Marvel’s Spider-Man (2018) en Control van vorig jaar lijkt hier een kleine verandering in te komen, maar het is niet zoals bij Xbox Gamepass waarbij first party titels (games van eigen studio’s) vanaf dag 1 speelbaar zijn op het platform. Van sommige games die beschikbaar zijn, zijn inmiddels ook al remastered versies gemaakt die er niet tussen staan. De eerste drie Uncharted en Bioshock games plus Batman Arkham Asylum/City zijn hier goede voorbeelden van.

Wil je PS Now uitproberen? De eerste week is gratis als je daar nog niet eerder gebruik van hebt gemaakt waarna je een abonnement kan afsluiten voor 1, 3 of 12 maanden. Tot 29 april is er ook een speciale aanbieding waarbij je een jaarabonnement kan krijgen voor 44,99 in plaats van 59,99. Een mooie deal wat mij betreft!

Onze tips

Tot slot nog even een lijstje met games die zeker het spelen waard zijn via PS Now (als je dat al niet hebt gedaan natuurlijk). Met zo’n grote hoeveelheid aan games kan een handje in de goeie richting geen kwaad!
Marvel’s Spider-Man (beschikbaar tot 7 juli)
• Control (beschikbaar tot 31 augustus)
• Ratchet & Clank: A Crack in Time
• InFamous 1 en 2
• Red Dead Redemption
• Bloodborne
• Wolfenstein II: The New Colossus

Marc de Haas