Getest: HyperX Cloud Flight S gaming headset

Getest: HyperX Cloud Flight S gaming headset

HyperX is al jaren een van de grotere spelers op de gaming accessoires markt en brengen naast toetsenborden en muizen, ook headsets uit. Wij ontvingen de HyperX Cloud Flight S gaming headset, een volledig wireless koptelefoon voor de PC en PS4.

Schelle audio

Laten we beginnen met de audiokant van de Cloud Flight S. Hier ben ik namelijk wat minder over te spreken. De standaardaudio klinkt van zichzelf vrij dof vergeleken met eerder geteste headsets, waardoor ik al vrij snel over schakelde naar de digitale 7.1 stand. Met een druk op de knop wordt deze geactiveerd en is het verschil in kwaliteit aanzienlijk groter. Groter is echter niet meteen beter, want hoewel het minder dof is, vond ik de 7.1 wat aan de schelle kant. Midden en hoge tonen zijn dus beter, maar qua balancering standaard net iets te hoog afgesteld.
De afneembare noise canceling microfoon doet simpelweg goed zijn werk en zelf vind ik het erg fijn dat hij eraf te halen is. Met name tijdens single player games vind ik het vrij storend als er in mijn ooghoek een weggedraaide microfoon zit.

Bij een draadloze headset is natuurlijk ook de batterij een belangrijk iets. HyperX geeft zelf aan dat de batterij zo’n 30 uur mee zou moeten gaan en tijdens mijn testen heb ik dit kunnen bevestigen. Hij ging bij mij zelfs langer mee op één lading.

Kalm qua design

Kijken naar het design van de Cloud Flight S voelt hij wat plastic en zelfs broos aan als je hem vasthoudt, maar eenmaal op je hoofd zit hij erg comfortabel. Het is een lichtgewicht headset waardoor je hem amper voelt als je aan het gamen bent, dit in tegenstelling tot andere headsets die ik heb gereviewed en vaak een klemmend gevoel geven. Dat hij daarnaast geen heftige RGB-verlichting heeft, maakt het een vrij kalme headset om te zien.

De Cloud Flight S is in de markt gebracht als headset om op de PC en PlayStation 4 gebruikt te worden, maar vaak kun je bij dergelijke headsets alsnog gebruik maken van een 3.5mm kabel om hem te verbinden aan je Xbox One controller, Nintendo Switch of smartdevice. Bij de Flight S is dit niet het geval en ontbreekt de 3.5mm port waardoor hij uitsluitend draadloos te gebruiken is in combinatie met de meegeleverde flinke USB dongel. Dat gezegd hebbende, plug de dongel in het dock van de Nintendo Switch en je kan hem daar ook gebruiken. Het ontbreken van de port is echter zonde, want door zijn design had hij ook heel goed gebruikt kunnen worden als casual koptelefoon.

Drukplateau

In de linker oorschelp zit een drukplateau verwerkt, waarbij iedere kant standaard een eigen functie voor volume heeft en het wisselen tussen game- en chataudio. De nadruk ligt hierbij op standaard, want de opties zijn via de software aan te passen. Een handige functie naar mijn mening.

Persoonlijk had ik hier echter graag individuele knoppen voor gezien in plaats van één plaat. Tijdens het spelen was het voor mij iedere keer even puzzelen wat welke kant nou ook alweer deed en had ik vaak het gevoel – doordat het een geheel is – dat ik hem niet goed genoeg indrukte door het gebrek van bijvoorbeeld een klik, of geluidsnotificatie.

Draadloos opladen mogelijk, maar de charging pad zit er niet bij. Als je er geen een in huis hebt, heeft HyperX er zelf een in hun assortiment, maar koos ik bij gebrek aan charging pad gewoon voor de micro-usb oplader. Ik gok dat dit voor het merendeel van de gebruikers het geval zal zijn, waardoor een van de grootste selling points van de Cloud Flight S niet gebruikt wordt.

Conclusie

De HyperX Cloud Flight S geeft een oké geluid wanneer je de virtuele 7.1 activeert, maar is van mindere kwaliteit als je dit niet doet. Dat is meteen een beetje het ding met de Cloud Flight S; het doet dingen goed, maar tegelijkertijd ook een aantal dingen waarbij ik mijn vraagtekens heb. Zo is de mogelijkheid om knoppen zelf aan te passen top, maar is het drukplateau waar de daadwerkelijke knoppen zitten middelmatig. Ook het gebrek van een 3.5mm port is jammerlijk, want hoewel de wireless super werkt en hij comfortabel zit, had ik hem voor dit geld ook graag op andere apparaten willen kunnen aansluiten.

Marc de Haas