Review: Audio Technica Buds en Over-Ear Headphones

Audio Technica

Wanneer we aan audioapparaten denken, komt Audio Technica misschien niet direct als eerste boven drijven. Maar nu ik een tweetal headphones van het Japanse merk langdurig heb kunnen testen, kan ik er zeker niet meer omheen.

De filosofie van Audio Technica, wat al in 1962 opgericht werd, is één waar ik mij volledig achter kan scharen; “geluid moet natuurlijk overkomen en wij streven ernaar om de meest accurate, ware audio over te kunnen brengen”. Hoeveel audiomerken compenseren kwaliteit door bijvoorbeeld extra veel bas door te pushen om zo de rest uit te dreinen… dat kan prima zijn voor de gemiddelde poptrack of podcasts, maar wanneer je aandachtig muziek luistert valt dit al heel gauw door de mand. Daarom waardeer ik dit standpunt omdat het overbrengt wat bedacht is, hoe ik ieder instrument haast individueel kan beluisteren en geluid in balans is.

Buds en Over-Ear Headphones

Hiervoor ging ik aan de slag met de zeer schappelijk geprijsde ATH-SQ1TW true wireless ear buds en de ATH-M50xBT2 over ear wireless headphones. Die laatste gaan voor 199 euro en de ear buds voor slechts 59 euro. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt dat oordopjes van onder de 100 euro flink te wensen overlaten, maar om eerlijk te zijn was ik er goed verbaasd over. Ten eerste waardeer ik het unieke design, met een vlakke kant aan de buitenzijde voor touch controls, waar ook nog een LED in verwerkt zit om aan te geven of ze in gebruik zijn. De pasvorm is echt super en zit vele malen beter dan zelfs andere high end concurrenten die ik in mijn oren gehad heb over de jaren. Er zit namelijk geen zwaartepunt aan de buitenzijde, dus de buds blijven uitstekend zitten. Daarbij zijn zowel de buds als de over-ears in een aantal hippe kleuren te krijgen; en ja, de mijne zijn blauw. Qua geluid voel ik die goede balans waar de filosofie naar wijst. Moeilijkere muziek zoals indierock en metal kan soms moeilijk uiteen te zetten zijn en met bass heavy dopjes overgaan in een brei van geluid. Deze dopjes van Audio Technica hebben dit niet en gaven me heldere mids, terwijl het nog steeds een aardige punch kan leveren wanneer je dit wel nodig hebt zoals met goede EDM of Dubstep.

Geen ANC

Het gebrek aan noise cancellation kan je onder diezelfde filosofie plaatsen, omdat ANC de luisterervaring wat benadeelt en zeker met goedkopere implementaties druk op de oren kan veroorzaken. Nu is het niet zo dat Audio Technica geen buds met ANC aanbiedt, maar ondanks het ontbreken hiervan in deze ATH-SQ1TW miste ik het niet. In mijn luide auto sloten de doppen goed af en luisterde ik probleemloos content. Bellen daarentegen kan ik niet aanraden met deze wireless earbuds gezien de kwaliteit van de microfoons te wensen overlaat. Ditzelfde kan gezegd worden voor de low latency mode, waardoor je nog steeds niet echt lekker kan gamen met deze draadloze buds en ook een companion app waar zaken in te stellen zijn wordt gemist. Dit is waar je de lagere kosten kunt terugzien en het is aan jou om te bepalen hoeveel belang je daaraan hecht.

Een nieuwe favoriet

Zoek je die functies wel en heb je hogere verwachtingen van je muziek, dan is de ATH-M50xBT2 de superieure keuze. Ook hier geen Active Noise Cancellation, maar door de flinke stoffen pads ben je al redelijk afgezonderd van het overige geluid. Wat overblijft is een lekker vol geluid dankzij de 45mm drivers die in de schelpen zitten, zonder dat dit ten koste gaat van de Audio Technica-balans die ik waardeer. Zoals de BT in de naam doet vermoeden verbind je deze headphones draadloos, maar meegeleverd in de doos vind je ook een stevige 3,5mm jack kabel om hem bedraad aan te sluiten. Daarnaast was ik te spreken over het lederen etui wat meegeleverd wordt voor vervoer, wat makkelijk te doen is doordat de headphones beweeglijk zijn en zo gemakkelijk worden ingeklapt. Het maakt vooral gebruik van plastics om lichtgewicht te zijn, waardoor net die premium feel mist. Qua prestaties doet het echter niet onder aan wat ik van zijn concurrenten gewend ben. Met zijn snelle, feilloze verbindingen – ook met meerdere apparaten – en een uitstekende batterijduur werd de ATH-M50xBT2 al snel één van mijn favorieten. Er valt te tweaken in de connect app en ook de low latency mode werkt meer dan behoorlijk, waardoor ik geen jackkabel meer naar mijn steam deck gebruik. Ook zitten deze over-ears stevig maar comfortabel.

Conclusie

Wie nog niet naar Audio Technica gekeken heeft en in de markt is voor degelijke audioapparatuur, zou het Japanse merk zeker eens moeten bekijken. De ATH-SQ1TW voelen simpel maar degelijk, kennen een uniek design en leveren helder goed onderverdeeld geluid zonder al te veel poespas. Uitgebreider zijn de mogelijkheden van de over-ear koptelefoon ATH-M50xBT2, welke een waanzinnige batterijduur heeft en lekker klinkt met meerdere connecties en een low latency mode.

Sander Noordijk

Audio Technica

Audio Technica

Audio Technica

Audio Technica