Review: Philips Fidelio L3

Philips Fidelio L3

Philips is een gerenommeerde naam op zoveel vlakken, maar zeker op het gebied van beeld en geluid zijn ze al jaren één van de grootste spelers. Dit jaar besprak ik al eerder de uitstekende Philips Fidelio B97 soundbar en nu ik de nieuwste versie van de Fidelio L3 over-ear headphones heb geprobeerd, kan ik zeggen dat ik uitermate onder de indruk ben!

Alles aan dit pakket voelt premium. Zodra je de doos open maakt, vind je en fraaie lederen tas om de headphones in te vervoeren, daarin zit weer een zacht zakje om extra om de koptelefoon heen te doen en een zijvakje om alle optionele kabeltjes netjes op te bergen. De koptelefoon zelf voelt gewichtig aan, met een band die niet verstelbaar is, maar van stevig materiaal. Hetzelfde geldt voor de metalen ringen rond de schelpen, wat de Fidelio L3 een robuust uiterlijk geeft. Aan de binnenzijde vinden we zachte kussens die handig onder een lichte hoek vallen en ook kon ik de L en R aanduidingen erg waarderen bij het opzetten van de headphones. Uiteraard zijn de schelpen te draaien zodat deze goed zitten en ondanks dat deze niet in hoogte verstelbaar zijn vond ik een uitstekende pasvorm. Door zijn gewicht voelt de Fidelio L3 heerlijk op het hoofd en bracht ik er moeiteloos uren achtereen mee door, waar ik verwacht had dat dit mogelijk moeilijk zou worden. In plaats daarvan past de de headset zo fijn dat hij feitelijk verdwijnt uit jouw bewustwording.

Super functioneel

Werpen we een blik op de functies, dan beginnen we bij de toetsen. De linker schelp huist de USB-C aansluiting en de aan- uit knop, waar de rechterkant twee toetsen kent. Ten eerste vinden we er een mogelijkheid om Assistenten als Siri of de Google Assistant op te roepen – wat uiteraard prima werkt. Daarnaast vinden we een knop voor het wisselen in de standen van noise cancellation. De Philips Fidelio L3 is voorzien van uitstekende Active Noise Cancellation, wat zeker geholpen wordt door de afschermende natuur van deze over-ear headphones. Naast aan- en uit, wisselt deze knop ook naar de Transparancy mode, waardoor je omgevingsgeluid oppikt door de microfoons. Handig, wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt staat en je snel iets wilt vragen. Om dit nog meer te versnellen kun je ook een hand over de schelp leggen om dit tijdelijk in te schakelen, voor die collega die wat wil vragen aan je bureau op de werkplek zonder dat de headset af moet. Dit doe je op de touch gevoelige panelen die zich bevinden zich aan de beide zijden, waardoor je gemakkelijk playback opties bestuurt, nummers wisselt en het volume aanpast, zonder daarvoor je telefoon erbij hoeft te pakken. Als laatste vinden we nog een volledige headphone jack op de koptelefoon, voor de puristen die niet af kunnen met de Bluetooth 5.2 standaard.

Geluidskwaliteit voor de purist

Die puristen zijn degenen die in gedachten zijn gehouden bij dit ontwerp. Zo kennen ze een uitgesproken geluid waardoor ieder instrument goed hoorbaar is in genres die gevoelig zijn om een muur van geluid te worden. Dankzij de gemakkelijke presets in de equalizer pomp je zo meer bas in je muziek of laat je jouw jazz pieken. Uiteraard kan de echte kenner zelf aan de slag met wisselen van de frequenties en zijn eigen geluid als custom opslaan. Door de waanzinnige 40mm drivers is er ook de ruimte om al deze frequentie te ontdekken en de headphones verbleken daarmee ook iedere in-ear oplossing op de markt. Houd je hem tegen concurrenten als de Gerrard Street Prince aan of de Bose QC 35 dan steekt deze er toch zeker bovenuit. Voornamelijk in de manier van grip op geluid, maar ook hoe breed deze kan klinken. De begeleidende app is hierin ook zeer nuttig om instellingen mee te wijzigen, maar ook om het apparaat up to date te houden. Ook lees je hier gemakkelijk hoeveel procent van de 38 uur aan batterijcapaciteit je nog tot je beschikking hebt. Zou je deze niet tot je beschikking hebben, dan volstaat het led systeem op de koptelefoon prima.

Gebruiksgemak ten top

Dat de Philips Fidelio L3 fantastisch klinkt is natuurlijk het belangrijkste en zijn comfort en robuuste bouwkwaliteit helpen natuurlijk zeker. Maar ook in het gebruiksgemak scoren deze headphones hoog. Zo koppelt de Fidelio L3 gemakkelijk aan meerdere apparaten en kan hier actief tussen wisselen, waardoor je prima muziek kunt luisteren op je computer en daarna een telefoongesprek opnemen en terug wisselen zonder moeite. Ik merkte dat de headset in deze scenario’s een notificatie geluid op je telefoon ook wil doorgeven en daarmee een video op een andere apparaat bijvoorbeeld beëindigd. Toch ben ik blij om te zien dat deze feature toegevoegd is, evenals de IR sensor in de schelp. Deze detecteert wanneer de headphone op het hoofd zit en wanneer je deze af doet om zo de muziek automatisch te pauzeren. Zet je hem weer op, dan speelt het weer verder; dit zijn van die simpele zaken die de ervaring ver omhoog duwen.

Conclusie

Ik ben zeer onder de indruk van de Philips Fidelio L3 true wireless headphones. Het comfort en bouwkwaliteit zijn springen eruit, maar de grootste stap zet het wel op het gebied van versatiel geluid. Diepe bas, fraaie open middens en goed verstaanbare hoge tonen laten iedere muziekstijl goed tot zijn rechtkomt, al helemaal wanneer je de equalizer in de prima app opent. Met een flinke batterijduur en mooie features als multi device support en wear detection, kan ik de Philips Fidelio L3 met gemak aanraden. Zeker gezien deze ook niet de wereld hoeft te kosten!

Sander Noordijk