Aftershokz Aeropex is de ideale sport-koptelefoon

De Aftershokz Aeropex is de ideale sport-koptelefoon

Muziek luisteren tijdens het hardlopen, fietsen of wandelen is heerlijk. Het geeft energie of helpt je te ontspannen, maar in het verkeer of elders in het openbaar kan het ook gevaarlijk zijn.

Met een koptelefoon op of dopjes in je oren sluit je jezelf af van de wereld om je heen en hoor je bijvoorbeeld geen ander verkeer of andere mensen die in de buurt zijn. Dat probleem loste ik voorheen op door te gaan sporten met een laag volume. Zo had ik toch muziek, maar hoorde ik ook alles om me heen. Niet echt ideaal, want de kracht van muziek werkt het best op een wat hoger volume.

Sinds kort heb ik de perfecte oplossing in de vorm van de Aftershokz Aeropex. Dit is een koptelefoon die op een heel andere manier werkt dan de reguliere exemplaren die je over je oren zet of in je oren stopt. De Aeropex is een lichtgewicht rubberen band die je om je nek draagt en waarbij twee kleine elementen de huid net voor je oor aanraken. Op die plek zit het bot vlak onder het huidoppervlak.

Trillingen

De koptelefoon maakt, als je muziek afspeelt, trillingen die door dit bot worden opgepakt en zo de binnenkant van je gehoororgaan bereiken. Zo hoor je dus muziek op een ongewone, maar effectieve manier. Het grote voordeel is dat je oren helemaal vrij blijven en zodoende alles kunnen horen wat je normaal ook hoort. Tegelijkertijd hoor je ook muziek. Dat is best een vreemde gewaarwording als je voor het eerst naar buiten gaat met de Aftershokz Aeropex op.

De muziek kan lekker hard, maar tegelijkertijd hoor je ook of er een auto in de buurt is of als iemand iets tegen je zegt. Ideaal om mee te sporten. De oppeppende kracht van muziek kan zo perfect zijn werk doen, zonder dat je je afzondert van de wereld om je heen. Een win-win-situatie. Bovendien is de Aeropex waterdicht, zodat sporten in de regen of lekker zweten geen enkel probleem is. Ook goed om te weten is dat de Aeropex ook perfect blijft zitten tijdens het sporten.

Oordopjes

Het feit dat je alles om je heen kunt horen heeft natuurlijk ook wat nadelen. Dit is geen koptelefoon die je gebruikt om jezelf af te zonderen met mooie muziek of een goede podcast. Dat probleem kun je oplossen door de meegeleverde oordopjes in te doen. Zo sluit je je oren af en ben je alleen met de muziek. Een leuk experiment is om de verschillen te ontdekken in hoe je geluid ervaart met of zonder die oordoppen in.

Om eerlijk te zijn kies ik liever voor een reguliere koptelefoon of oordopjes als het me alleen te doen is om het luisteren en ik niet aan het sporten of wandelen in de stad ben. Het geluid van de Aeropex is namelijk van mindere kwaliteit dan die van een gewone koptelefoon. Koop deze koptelefoon dus vooral als aanvulling op je huidige collectie en niet als vervanging ervan.

Ook op kantoor

Tenzij je alleen een koptelefoon gebruikt tijdens het (buiten)sporten, want daarvoor is de Aftershokz Aeropex echt ideaal. Muziek heeft echt een positieve invloed op mijn sportresultaten. Het kan je helpen net even sneller, zwaarder of langer te sporten. Dankzij de unieke bottechnologie kan dat ook nog eens heel veilig. Ik kan me trouwens ook voorstellen dat de Aeropex perfect werkt in een drukke kantoortuin waar je wel van je eigen muziek wil genieten, maar waar je je niet wil afsluiten van je collega’s.

De prijs van de Aftershokz Aeropex is een zeer schappelijke 150 euro. Voor dat geld krijg je de koptelefoon in een fraaie verpakking met hoesje, oordopjes en een oplaadkabel. Hiermee kun je de Aeropex behoorlijk snel opladen. Met een volle batterij kun je zo’n 8 uur vooruit. Dat is zelfs genoeg voor een lange wandeling of tocht op de racefiets.

De Aftershokz Aeropex is de ideale sport-koptelefoon