Het zijn momenteel gekke tijden waarbij we voor het grootste gedeelte thuis moeten blijven met z’n allen. Een goed moment om te genieten van alle films en series die je nog wilde kijken. Of om muziek te luisteren, want artiesten blijven ook op dit moment gewoon doorgaan met nieuwe tracks uitbrengen.
Dat wil je natuurlijk op de beste manier doen en wij kregen van JBL de draadloze Pulse 4 speaker en draadloze Tune 220TWS oortjes toegestuurd om te kijken of deze de perfecte match zijn daarvoor.
JBL Pulse 4
Laat ik beginnen met de Pulse 4, daar ik deze de afgelopen tijd het meest heb gebruikt door de huidige thuiswerk/blijf-situatie. Op het gebied van de audio ervaring is de JBL Pulse 4 erg goed voor zijn formaat. Het heeft een dusdanig goede bass die ik in eerste instantie niet had verwacht en zolang je hem niet keihard zet, blijven de highs en lows van een hoge kwaliteit. Zodra je over de helft van de volume meter heengaat, begin je een afname te merken. Maar eerlijk gezegd was het volume op dat moment ook al niet meer gebruikelijk hard voor een gewone huiskameromgeving met drie luidruchtige kinderen.
Als je meerdere JBL-speakers hebt die de Party Boost functie hebben, zou je deze aan elkaar kunnen koppelen, waarmee je door de gehele ruimte gesynchroniseerd geluid hebt. Dit heb ik door een gebrek aan extra speakers echter niet kunnen testen, maar door de vrij hoge adviesprijs van 229 euro per Pulse 4 speaker, lijkt me dit ook niet iets wat je zo 1-2-3 zal doen. Al zie ik het door de lichtshow effecten wel helemaal voor me als een erg gaaf iets. De geïntegreerde verlichting van de Pulse 4 is namelijk de absolute blikvanger.
De LED’s zitten rondom de gehele speaker en hebben verschillende standen waarvan de meeste een lavalamp-achtig effect hebben. Heel erg cool. Tijdens het eten betrapte ik mezelf en mijn gezin er dan ook meerdere keren op dat we af en toe zaten te staren naar de lavalamp-achtige effecten. Met name de kids konden hun ogen er niet vanaf houden. Op de equilizer na, kon ik niet zeggen dat de andere effecten ook meebewogen op de beat van de muziek wat jammer is, maar geen deal breaker wat mij betreft.
Aandachtstrekker
Wat mij betreft zit het grootste nadeel van de Pulse 4 ‘m echter in het design. Begrijp me niet verkeerd, het design past vrijwel in ieder interieur en laten we eerlijk zijn: de lichtshow is een aandachtstrekker, of je nu een feestje geeft of als hij gewoon in je kamer staat. Dat is het dan ook niet. Het moment dat ik de speaker uit de doos haalde en neerzette, zag ik door de glanzende buitenkant al de eerste vingerafdrukken op het ‘glas’ verschijnen. Ondanks het gewicht en de massiviteit voelt hij ook wat broos aan, alsof er een nare barst in zou komen op het moment dat hij valt. Uiteraard heb ik dit niet getest, maar het zorgde er wel voor dat ik hem ver buiten bereik van de kleintjes hield. Wel is de speaker IPX7 waterproof, waardoor hij zelfs tot een meter onderwater kan bij een ongelukje.
In de praktijk doet de JBL Pulse 4 dan ook wat hij moet doen: hoge kwaliteit muziek leveren en tegelijkertijd bijna hypnotiserende lichtshows geven. Voor de vrij hoge prijs had ik echter toch iets meer functies verwacht. Zo is hij niet te koppelen aan een voice assistant en heeft hij ook geen aux ingang, al is dat laatste te verklaren door de IPX7 certificering.
JBL Tune 220TWS
Hoewel ik de draadloze JBL Tune 200TWS oortjes niet op de manier heb kunnen testen die ik voor ogen had (lees: tijdens sportsessies in de sportschool), heb ik een goed beeld gekregen van de power en de mogelijkheden ervan. Over het design kan ik vrij kort en krachtig zijn; het zijn draadloze oortjes zoals we ze tegenwoordig vaker zien in de variant met steeltjes. Ze lijken op de AirPods van Apple, maar dan iets gelikter, vooral door de verschillende kleuren waarin ze beschikbaar zijn. Ik kreeg de roze variant toegestuurd, maar deze had een zekere metallic finish, waardoor hij eerder rosegold leek. Ze bieden een aantal opties voor bijvoorbeeld muziekcontrole en activeren van je stemassistent, maar daar blijft het bij. Maar meer kan je eigenlijk ook niet verwachten voor een adviesprijs van 99 euro, want het geluid maakt het meer dan waard.
De Tune 220TWS voldoen namelijk aan de kwaliteit die we gewend zijn van JBL en de Harman Kardon optimalisatie. Met name stemgeluid klinkt crisp waardoor dat extra helder naar voren kwam, maar ook de bass kwam in bijvoorbeeld hardere Dance en Trance goed door. Met name de bass had ik niet verwacht bij oortjes die niet in-ear zijn.
Verkeer
Geluid van buitenaf wordt amper tot niet tegengehouden. Dit kan afhankelijk van waar je naar op zoek bent zowel een voordeel als een nadeel zijn. Alert zijn op je omgeving is natuurlijk belangrijk als je buiten in het verkeer bent – al kwam de wind tijdens het fietsen ook vrij hard door de muziek heen – maar je kunnen afzonderen tijdens bijvoorbeeld het (thuis)werken of sporten kan ook erg fijn zijn. Een passieve noise canceling is hier dan ook niet echt aanwezig, dus als je op zoek bent naar een headset die geluid van buitenaf tegenhoudt, is de Tune misschien niet de beste match. De oortjes zelf deden ook bij langere luistersessie geen pijn aan mijn oren, maar dat is natuurlijk voor iedereen weer anders. Er zijn geen extra pasvorm dopjes meegeleverd, waardoor het een one-size is. Bij mij bleven ze heel goed zitten, waardoor ik ze ook goed tijdens sportsessies gedragen zouden kunnen worden.
Wisselen tussen verschillende Bluetooth-apparaten werkt minder fijn, waar je eerst de oortjes volledig af moet sluiten om ze vervolgens opnieuw te koppelen. Dat ging bij de Pulse 4 een stuk makkelijker. De batterijduur is daarnaast oké. De oortjes zelf gaan tot 3 uur mee, waarna je ze via de carry case nog zo’n 16 uur extra kan geven. Deze case kan jammer genoeg niet draadloos opgeladen worden, waardoor je gebruik moet maken van een micro-usb.
Concluderend biedt de Tune 220TWS voor dit bedrag vooral een goede muziekervaring als je binnen bent, of als je buiten aan het lopen bent. Eenmaal buiten in beweging komt er net iets te veel geluid door, vooral als het ook nog eens waait.