Review: Huawei FreeBuds 3i

Review: Huawei FreeBuds 3i

Wie aan volledig draadloze oordopjes denkt, komt tegenwoordig al gauw uit bij de Samsung Galaxy Buds of, waarschijnlijker: Apple’s Airpods. Toch zien we steeds meer geweldige alternatieven voor een schappelijke prijs, die minstens zo goed slagen. Na flinke tijd te hebben doorgebracht met HUAWEI FreeBuds 3i ben ik diep onder de indruk van wat deze in-ear dopjes allemaal kunnen.

Vanaf de eerste seconde dat je het doosje openklapt, merk je de premium kwaliteit en de zorg die erin gestoken is. De dopjes zijn niet licht, het doosje openen geeft net wat weerstand en de magneetjes die het klepje en de dopjes op hun plaats houden zijn sterk. De Carbon Black-versie, welke ik testte, oogt fraai, van het langwerpige, glimmende doosje tot de subtiele dopjes zelf. Voorzien van een wat langere steel vallen ze op in je oren, maar de zachte gloss met metalen elementen maakt het geheel elegant.

Active noise cancellation

Dankzij de zachte, verwisselbare tips zitten de HUAWEI FreeBuds 3i gegarandeerd goed, iets wat met hardshell dopjes als Airpods of de recente OnePlus Buds nog wel eens afwachten is. Maar het voornaamste wat dit doet, is je afzonderen van het omgevingsgeluid. Passief doet dit al heel veel, maar wanneer je de excellente active noise cancelling inschakelt, merk je pas echt hoeveel verschil het maakt. Zeker op hete dagen in mijn kantoor recht onder een schuin dakraam kan de temperatuur zodanig oplopen dat de mobiele airco overuren draait. De active noise cancelling haalt 95% van de luide brom die dit met zich meebrengt in één klap weg. Evenals ventilatoren, geroezemoes in cafés of openbare gelegenheden of het motorgeluid van auto’s.

Ik was dergelijk onder de indruk ervan dat het eerste moment van inschakelen altijd als een moment van rust voelde – even valt alle constante herrie om je heen, die je niet altijd meer doorhebt, weg en is het stil. Gewoon stil. En dat zonder dat je het gevoel hebt de constante tegentoon te horen/merken die eerdere generaties headphones hadden. Het effect is effectief, subtiel en helpt je af te zonderen of concentreren zonder dat het volume van wat je afspeelt direct enorm hard moet.

Microfoons en levensduur

De reden dat dit zo effectief werkt, komt door de dubbele microfoons die signalen van buitenaf oppikken en deze tegengaan. Een derde microfoon wordt ingezet tijdens het bellen voor het oppikken van de stem en het verdoezelen van achtergrondgeluid, wat HUAWEI Crystal Clear Calling noemt. Ondanks dat dit beter is dan sommige concurrenten, merkte ik zeker in een wat luidere auto dat de bellers mij moeilijk verstonden. Nu is dit een uitdaging die meerdere dopjes hebben en bellen in rustigere tot wat drukkere omgevingen bleek meer dan prima. Daarnaast bleek het draagcomfort uitstekend en bleek het geen probleem om voor langere tijd de HUAWEI FreeBuds 3i in te hebben. Wat goed uitkomt gezien de batterijduur moeiteloos de 3,5 uur haalt in mijn tests en snel kan worden bijgeladen in het doosje, welke 14,5 uur uit een volle charge kan halen bij dagelijks gebruik. Zelf pak ik ze veel op voor een kwartier tot een uur en leg ze daarna weer weg en ik hoefde het doosje zelf nauwelijks bij te laden, iets wat gemakkelijk gaat via de USB-C aansluiting.

Van diepe bas soepel over naar hoge tonen

Maar dan het belangrijkste: hoe klinken deze FreeBuds? Ik kan er niet omheen dat HUAWEI een fantastische job heeft gedaan om deze FreeBuds met de beste te kunnen laten meestrijden. Het geluid is vol en warm, met diepe bastonen, maar ook een prima helder midden – iets waar dopjes in deze prijsklasse het nog wel eens moeilijk hebben. Ook blijft de mix overeind wanneer je op laag volume speelt, mede geholpen door de uitstekende noise cancelling. Maar als man met een brede muzieksmaak brachten de nieuwe FreeBuds mij perfecte representaties van alles wat ik op ze afgooiden. Het geaccentueerde midden een diepe dropdowns van metalbands kwamen even goed door als de hoge tonen en lichte K-Pop melodiën. Van volle dubstep tot aan verfijnde piano-collecties – de Huawei FreeBuds 3i pakte alles op met zelfvertrouwen en slaagt op alle fronten.

Veel waarde

Daarbij is de prijs van €99,- , een segment waar het inmiddels druk begint te worden, wel echt de klapper als je bedenkt wat je ervoor krijgt en HUAWEI steekt er met zijn FreeBuds dan ook echt boven uit. Daarbij werkt het allemaal soepel en snel zoals je zou verwachten. Pairen gebeurt met een enkele knop en nooit ervoer ik moeite met het koppelen van nieuwe apparaten. Jammer genoeg kunnen de FreeBuds 3i niet gekoppeld worden aan meerdere devices en hier actief tussen schakelen, zoals muziek luisteren op een laptop en vervolgens automatisch overschakelen naar je telefoon om een gesprek aan te nemen. Dit is een gemis, maar gezien andere soortgenoten deze bal ook laten liggen en de prijs in acht nemend, is dit acceptabel. HUAWEI biedt een hoop waarde met deze excellente volledig draadloze earbuds en meer mensen moeten dat weten.

Conclusie

Al zou niet iedereen direct aan HUAWEI denken bij het maken van beslissingen omtrent volledig draadloze oordopjes, zouden ze dat wel degelijk moeten doen. De HUAWEI FreeBuds 3i voelen hoogwaardig aan, sluiten perfect aan en geven excellente noise cancelation door de drie microfoons. Het geluid is mooi, vol en warm en de FreeBuds gaan gemakkelijk om met alle muzieksoorten die je op ze afgooit. Daarbij hebben de buds en charging case de batterij capaciteit om flink door te kunnen gaan, wat het zeker een aantrekkelijk alternatief maakt. Het is niet de beste microfoon om mee te bellen in iedere omstandigheid en automatisch wisselen tussen meerdere apparaten is geen optie. Toch kun je er niet om heen dat je voor €99,- heel veel waarde in huis haalt met deze HUAWEI FreeBuds 3i.

Sander Noordijk

Review: Huawei FreeBuds 3i