Review: OnePlus Buds

OnePlus Buds

De markt voor competitive wireless earbuds van rond de €100 begint enorm druk te worden. OnePlus doet met de lancering van de OnePlus Nord ook een duit in dat zakje door met de OnePlus Buds de markt te betreden. Hiermee slaagt het Chinese bedrijf ruim, maar haalt het net niet bij zijn concurrenten.

Bekend, maar tegelijkertijd uniek en sierlijk. Mijn eerste indrukken toen ik de verpakking bekeek van de OnePlus Buds waren erg positief. De gouden standaard van een opladend bewaardoosje met stevige magneten om de buds en het klepje op hun plaats te houden vind je ook hier – waar het duidelijk inspiratie van Apple’s Airpods heeft genomen.

Fraai en functioneel

Alleen al in de afwerking zie je dat OnePlus serieus is met deze buds: de matte afwerking oogt fraai en zorgt ongemerkt voor meer grip. De Nord Blue variant, welke ik sinds diens lancering gebruik, heeft een lichtgroene accentkleur aan de binnenzijde van het doosje. Deze vind je ook terug op de sierlijke buds zelf, waar een groene cirkel aan de buitenzijde de blauwe buds opsiert. Hier vind je geen softtips, de OnePlus Buds zijn solide, one-size-fits-all dopjes. Mij zitten ze als gegoten al mist het de afsluiting die een zachte tip geeft. Het kan ook betekenen dat het per oor verschilt of dit de dopjes voor jou zijn.

To cancel or not to cancel

Het brengt ons ook direct bij een gemis van deze buds en dat is het gebrek aan active noise cancelling, iets wat directe concurrenten als Huawei in diens FreeBuds 3i wel kon leveren voor dezelfde prijs. Keerzijde hiervan is dat de lossere vorm van deze buds minder druk geeft in je oren en ze daarmee langer comfortabel te dragen zijn. Het werden daarmee ook al snel mijn go-to dopjes om even snel te pakken bij het uitlaten van de hond of tijdens het uitvoeren van kortere taken.

Geluidstechnisch zijn de Buds niet van het hoogste niveau, maar toch zijn ze zeer goed te noemen. Geef de Buds redelijk wat volume om mee te werken en je hebt een breed scala aan tonen. Hoge- en midden klinken helder en vol, waar de bas net een stapje daaronder ligt. Zoals gezegd, komt deze pas echt tot leven wanneer je het volume flink opschroeft. Op lagere volumes zwakt dit effect af, maar is het zeker nog meer dan prima.

Pairen verloopt, zeker op OnePlus telefoons, erg simpel en over de batterijduur valt al helemaal niet te klagen. Een goede dag red je gemakkelijk met de dopjes en tien minuten laden via de USB kabel betekent dat er voor 10 uur aan muziek in het doosje zit, met een totaal van 30 uur aan levensduur.

Slimme toepassingen

Daarnaast kent het motion sensing technieken om te herkennen wanneer je de dopjes uit doet. Dit is enorm waardevol in winkels of wanneer iemand je even snel iets wilt vragen. Haal een OnePlus Bud uit je oor en de muziek stopt. Plaats hem terug en de muziek loopt weer. Ook de tap controls werken prima om nummers te pauzeren of te skippen, waardoor je telefoon vaak in je zak kan blijven zitten.
Helaas kunnen de OnePlus Buds niet gelijktijdig aan meerdere apparaten gekoppeld worden en hier actief tussen wisselen. Ben je muziek luisteren op je laptop en wil je een telefoon gesprek ermee opnemen, zal je eerst de laptop moeten verbreken en de telefoon vervolgens moeten verbinden. Persoonlijk vind ik dit een groter gemis dan het gebrek aan noise cancelling, gezien dit een feature welke veel flexibiliteit geeft.

Niet perfect

Bellen met de OnePlus Buds werkt prima, al laten de microfoons flink te wensen over. Simpel bellen in een ruimte is geen issue, maar zodra achtergrondgeluid meespeelt wordt dit al gauw teveel. Zeker rijdend heb ik veel naar de speakerphone moeten teruggrijpen omdat ik slecht verstaanbaar was.

Daarbij merkte ik haperingen wanneer er nieuwe applicaties gestart werden. Dus wanneer ik met Spotify aan de straat uitliep en vervolgens Pokémon Go opstartte, stokte het geluid meermaals – en dat consistent, iedere keer opnieuw. Met andere headphones maakte ik dit niet eerder mee en ook de updates die volgenden loste het niet op

Conclusie

Er zijn zeker zwakten te vinden in de OnePlus Buds, maar onderaan de streep is de missie om betaalbare wireless buds te maken geslaagd. De klank is zeker met flink wat volume erg goed, al valt de mix wat uiteen op lage volumes. De hardshell vorm zal niet voor iedereen weggelegd zijn en het gebrek aan noise cancelling is jammer, evenals het gebrek aan ondersteuning voor meerdere apparaten. Overall zijn dit prima ear buds, zeker voor zijn prijs, maar er zijn betere te verkrijgen.

Sander Noordijk

OnePlus Buds

OnePlus Buds