Het moment dat mijn kleine even op de tablet mag spelen, pakt hij het liefste de Osmo Kits erbij die ik eerder op de site behandelde. Het is educatief, kleurrijk en hij herhaalt er thuis de letters mee die hij sinds mijn vorige artikel ook op school leert.
Onlangs kregen we twee nieuwe kits toegestuurd waarmee kinderen thuis al kunnen leren coderen of rekenen via het runnen van een pizzarestaurant. Het moment dat hij de dozen op het aanrecht zag staan kon zijn dag al niet meer stuk.
Pizza Company – Overcooked Junior
De Pizza Company set is geschikt voor kinderen van vijf tot twaalf jaar en wordt geleverd met een ingrediënten, geld, pizza en een app die je zelf uit de Apple Appstore moet downloaden. Mijn oudste is vier jaar oud, dus zou eigenlijk nog wat te jong moeten zijn hiervoor. Gelukkig konden we samen de pizzatent goed draaiende houden.
Het principe is simpel; klanten komen binnen, laten weten wat ze op hun pizza willen waarna je kleine de ingrediënten op de kartonnen pizza legt en hem in de oven schuift. Het moment dat de klant uitgegeten is draai je de pizza om zodat het een dienblad is om de klant te laten betalen. We hadden al rap een ritme gevonden waarin hij de pizza’s voor de klanten maakte en ik ze liet afrekenen.
Al na een paar levels kwam ‘wisselgeld’ als gameplay om de hoek kijken en hadden de hongerige dieren specifieke eisen zoals een pizza die voor de helft gevuld was met een bepaald ingrediënt, of iets wat ze écht niet lekker vonden. Het was voor ons samen een leuke bezigheid, maar kinderen die ouder zijn, zouden hier makkelijk zelf mee aan de slag kunnen.
Ik als wat oudere gamer moest tijdens het spelen vrijwel meteen denken aan titels als Diner Dash of de chaotische co-op game Overcooked, waarin je samen een restaurant moet runnen. Net als daarin gaat ook hier het tempo en moeilijkheidsgraad qua wensen van klanten in een rap tempo omhoog en vlogen al snel de kartonnen olijven en peperoni door de lucht.
Coderen kan je (vroeg) leren
Waar de Pizza kit slechts 1 spel heeft, bestaat de Coding (Starter) Kit uit drie spellen voor de leeftijdscategorieën van vijf tot tien jaar. Iedere app is er voor een doelgroep waarbij Coding Awbie voor de jongste is, gevolgd door Coding Jam en Coding Duo.
Gezien zijn leeftijd begonnen we met Awbie; een schattig avonturenspelletje waarbij je een monstertje door een monster heen moet leiden om aardbeien te verzamelen. Dat lopen laat je doen via de meegeleverde coderingsstukken. Grote pictogrammen op de stukken vertellen precies waar ze voor zijn en met de draaiende pijl erbovenop bepaalt je kleine de richting waarin er gelopen, gerend, of gesprongen wordt. Meerdere zetten en hoeveelheid stapjes kunnen aan elkaar verbonden worden, waarna de game deze uitvoert met een druk op het scherm. De grijns op zijn gezicht toen het poppetje daadwerkelijk uitvoerde wat hij had neergelegd was vrij bijzonder en al snel kreeg hij de smaak te pakken.
Coding Jam is een ritme game waarin via instructies aangegeven wordt wat voor beat er gemaakt kan worden. Het begint vrij simpel, maar na een kwartiertje spelen werden er al complexere strings gevraagd om neer te leggen. Samen kwamen we eruit en hij was trots op de beats die hij creëerde. De derde game; Coding Duo, is echt voor de oudere gamers waarbij je langere reeksen aan commando’s moet neerleggen om langs obstakels heen te lopen. Unieke aan deze is dat hij ook bedoeld is om met twee spelers te spelen.
Nieuwe reflector
In mijn eerdere feature gaf ik aan dat de meegeleverde reflector in eerste instantie niet compatible is met de nieuwe modellen iPad Pro en Air vanwege dunnere bezels. Dit kon opgelost worden door een potlood in de reflector te klikken, maar sindsdien heeft Osmo een aangepast model van de reflector uitgebracht. Door middel van een schroefje aan de zijkant, kan hij getransformeerd worden om ook op de dunnere bezel iPads gebruikt te worden.
So far so good echter dient deze los aangeschaft te worden via de Osmo website voor 15 euro. Met de btw en verzendkosten daar nog bovenop gerekend komt het bedrag uit op 27 euro voor alleen de nieuwe reflector. Dan is een kleurpotlood toch een veel goedkopere oplossing.
Tot slot wil ik ook de kwaliteit van de producten aankaarten. De bedragen voor de pakketten liggen dan wel aan de hoge kant, maar je krijgt er ook daadwerkelijk wel iets voor terug wat niet zomaar stuk gaat. De geldstukken uit de Pizza Kit zijn van een heel dik karton wat niet zomaar ombuigt en de codering elementen van een hard plastic. Niet voor niets zijn de Osmo producten ook geschikt voor schoolomgevingen.
Nu ik langzamerhand meerdere Osmo kits heb staan, ben ik er ook achter gekomen dat ze erg makkelijk op te bergen zijn in de stevige gekleurde bakjes. Door de inkepingen van de deksels past alles op elkaar, waardoor je niet veel ruimte in de kast kwijt bent. En eerlijk; het staat ook nog eens leuk.
Alle hiervoor genoemde bundels zijn via de Osmo website aan te schaffen, maar ook via diverse webshops in Nederland.
De Pizza Co. gaat als uitbreidingsset over de toonbank voor 60 euro en als Starter Kit (inclusief de base en reflector) voor 70 euro.
De Coding Starter Kit is wat prijziger en kost 120 euro. Een bundel met de drie spellen is ook los verkrijgbaar, maar is vreemd genoeg met een tientje meer duurder.