Review: Pac-Man: Birth of an Icon

Review: Pac-Man: Birth of an Icon

Of je nu een gamer bent of niet, ik gok dat er tegenwoordig weinig mensen zijn die nooit eens een potje Pac-Man hebben gespeeld. Niet alleen is het simpelweg verslavend om een highscore neer te zetten, maar er zijn volledige studies gemaakt om te kijken wat de beste manier van spelen is en de patronen van spookjes Blinky, Pinky, Inky en Clyde te omzeilen.

De appeal om even een rondje te spelen van de klassieker blijft aantrekkelijk en het maakt in 2022 niet meer uit wat voor apparaat je hebt; hij is overal te vinden en door de jaren heen in verschillende gamegenres verschenen. In het pantheon van legendarische game personages staat Pac-Man dan ook schouder aan schouder met een Super Mario, Donkey Kong en Lara Croft. Uitgever en kunsthandelaar Cook and Becker dacht hier blijkbaar hetzelfde over en heeft met Pac-Man: Birth of an Icon een ode uitgebracht aan de iconische “pizza slice”.

Een stap verder

Als liefhebber van concept art, en dan met name die van games en films, ben ik een groot fan van het Nederlandse Cook and Becker en het werk dat zij leveren. In mijn review van het 25th Anniversary boek van Sonic the Hedgehog besprak ik hun werk al eerder, maar met Birth of an Icon zijn ze wat mij betreft een stap verder gegaan.

In een meer dan 300 pagina’s tellend hardcover koffietafelboek wordt de geschiedenis van het “gele happertje” besproken. Van zijn opkomst in de jaren ’80, zijn komst in Amerika en de gekte die daar toen losbarstte, tot waar hij nu is en waarom hij tot op de dag van vandaag op nieuwe consoles en devices te vinden is. Ieder hoofdstuk van het boek is gevuld met interessante anekdotes van fans, interviews met spelers, en inzichten van de originele makers, aangevuld met prachtige archieffoto’s, promotiemateriaal en schetsen. Zelfs ik met al mijn gamekennis heb tijdens het lezen nieuwe dingen geleerd over het ontwikkelproces en als Europeaan is het vooral gaaf om te zien wat de daadwerkelijke impact van de Pac-Man gekte in Amerika was.

Vinyl

Naast de standaard editie is er van Birth of an Icon ook een speciale Collectors Edition beschikbaar. Met name deze versie is een beeldschoon exemplaar om in de kast te hebben door de twee slipcovers om het geheel heen. De buitenste sleeve is daarbij in de vorm van de gele mascotte en de cover daarbinnen een ode aan de beruchte Level 256 glitch. Daarnaast krijg je bij deze versie – naast het boek – een Pac-Man arcade token en een (uiteraard felgele) 7” vinyl van de Buckner & Garcia track Pac-Man Fever. Ook hier is er weer enorm oog voor presentatie, want zelfs op en achter de single zitten Pac-Man accenten verstopt.

Cook & Becker heeft met Pac-Man: Birth of an Icon een eerbetoon uitgebracht, waarbij tijdens het lezen de passie voor de materie naar voren komt. Niet alleen door de interessante blik achter de schermen en de nostalgiefactor, maar ook het aanvullende beeldmateriaal.

Marc de Haas

Review: Pac-Man: Birth of an Icon

Review: Pac-Man: Birth of an Icon

Review: Pac-Man: Birth of an Icon

Review: Pac-Man: Birth of an Icon

Review: Pac-Man: Birth of an Icon

Review: Pac-Man: Birth of an Icon