Jan Pypers toont droomwerelden in Contour Gallery

Jan Pypers - SWIM

Contour Gallery in Rotterdam toont van 29 januari tot en met 20 maart 2022 werk van Jan Pypers. In de expositie SWIM ontdek je de mysterieuze droomwerelden van deze Vlaamse fotograaf.

De plekken die Pypers toont, hebben vaak iets desolaats en treurigs. Tegelijkertijd zie je op die plekken soms mensen die zich schijnbaar op hun gemak voelen. Wat is het voor wereld die Jan Pypers met ons deelt? Wie de foto’s bekijkt, ziet veel details, maar blijft vooral met heel veel vragen zitten. Er is dus bijzonder veel ruimte voor interpretatie en het gebruik van je fantasie.

Film

Al snel heb je het gevoel dat je naar een frame van een spannende film zit te kijken of op een andere manier middenin een verhaal valt. Wie goed kijkt, ziet subtiele details die zich niet zomaar laten verklaren. Die verwijzing naar film is niet toevallig, want de basis van de foto’s van Jan Pypers bestaat uit schaalmodellen die op nauwkeurige wijze digitaal bewerkt en ingevuld worden. Pypers heeft ook een achtergrond in de film, waar hij ontdekte wat er mogelijk is met decors.

In deze kleine decors zien we een aantal elementen vaak voorbijkomen. Zo is er vaak een betonnen architectuur die doet denken aan brutalistische buitenhuizen in de bossen en zie je vaak ook water in de vorm van bijvoorbeeld een zwembad. Ook dieren spelen een belangrijke rol. Welke dat precies zijn mag de toeschouwer zelf invullen.

De opening van de expositie op 29 januari is ook online te volgen.

Jan Pypers - SWIM

Jan Pypers - SWIM

Jan Pypers - SWIM

Jan Pypers - SWIM

Jan Pypers - SWIM