Noori kan veel meer dan een barbecue

Noori kan veel meer dan een barbecue

Buiten koken is populairder dan ooit. Veel mensen gebruiken daarvoor een barbecue, maar de mogelijkheden zijn dan wel wat beperkt. Noori is een slim alternatief waarbij heel veel mogelijk is.

Onderin de Noori zit een plek waar je hout kunt stoken. Dit zorgt voor de warmte. Door een slimme buis aan de binnenkant is de verbranding optimaal en heb je dus een hitte van een hoge temperatuur. Daarom is het mogelijk om bovenop pannen te plaatsen om bijvoorbeeld een soep of stoofschotel te maken. Als je een deksel bovenop de Noori plaatst en een steen aan de binnenkant zijn de omstandigheden zelfs zo goed dat je je eigen pizza kunt maken.

Hout of houtskool

Je kunt er ook voor kiezen om de Noori te gebruiken als een klassieke barbecue. Daarbij zijn er twee opties. Je kunt in het onderste deel een vuur maken met hout, maar je kunt ook halverwege houtskool of briketten storten en daarmee voor de benodigde hitte zorgen. Een laatste optie is om alleen het onderste deel te gebruiken als vuurkorf.

Ubatuba

Noori is bedacht door drie vrienden (Eduardo Gayotto, Plinio Ruschi en Pedro Heldt) die samen het vak Permaculture Design aan de IPEMA university in Ubatuba, Brazilië volgden. Het vak leert hoe je de natuur op een respectvolle wijze kunt gebruik als onderdeel van design. Het doel van het ontwerp van de Noori was het creëren van een tool die mensen samenbrengt naar een plek waar ze vroeger ook samenkwamen. Rondom het vuur waar eten werd gemaakt.

Ook wilden ze af van de beperkingen van de barbecue. Het ontwerp moest al hun favoriete gerechten als ragu, feijoada, pasta, pizza en gegrilde groenten en vlees kunnen klaarmaken. Na lang puzzelen is het ze gelukt en is de Noori een feit.

Noori kan veel meer dan een barbecue

Noori kan veel meer dan een barbecue

Noori kan veel meer dan een barbecue

Noori kan veel meer dan een barbecue

Noori kan veel meer dan een barbecue