Geef je kind het startschot voor de basisschool met de Osmo Little Genius Starter Kit

Osmo Little Genius Starter Kit

Als ouder wil je je kind het beste startschot geven om naar school te gaan. Zelf ben ik altijd meer geweest voor het fysieke speelgoed ze bijvoorbeeld voor de tablet te zetten waarbij ze alleen maar swipen op het scherm. Toch heb ik onlangs een uitzondering gemaakt, een halve uitzondering om het zo te zeggen. Mijn oudste zoon die net vier is geworden, speelt nu een tijdje met de Osmo Little Genius Starter Set; een combinatie van de twee.

Osmo heeft een grote hoeveelheid speelsets voor verschillende leeftijden en deze Little Genius Starter Set is bedoeld voor kinderen van drie tot vijf jaar; de perfecte leeftijdscategorie voor hem dus.

De Starter Set wordt in een leuke verpakking geleverd waarbij je kind eerst een “Osmonaut-eed” kan afleggen (inclusief astronautenhelm-masker) en alle spullen per compartiment overzichtelijk verdeeld en weer makkelijk op te bergen zijn als het spelen klaar is.

Waar de set mij vooral mee heeft weten te verrassen is de kwaliteit van het algehele product. Niet alleen de verpakking, meegeleverde dock en accessoires die gebruikt worden, maar ook de daadwerkelijke spelletjes die op de iPad gespeeld worden. Alles is Nederlands gesproken en dusdanig opgezet dat mijn net vier geworden zoon zelfstandig alles kan opzetten en spelen. Ook de kwaliteit van de spelletjes en de animaties daarin zijn van een hoge kwaliteit en dat had ik na voorgaande iPad-spelletjes niet verwacht.

Het opzetten van zijn speelplek met de speelmat, de iPad in het dock en de reflector erop zetten is inmiddels een proces geworden voor hem waar hij naar uitkijkt, om vervolgens met de spelletjes te beginnen.

Een goede start

Met de Little Genius Starter Kit kan je vier verschillende games doen, twee per speelkit en elk met een eigen richting. Zo dienen ze in Stories met de meegeleverde kleertjes een poppetje door een verhaal heen te loodsen en steeds kledingstukken te wisselen die ze verder kunnen helpen bij opdrachten. Met name de eerste keren kan het wat pittig zijn omdat ze nog niet goed weten wat welk voorwerp kan doen. En eerlijk gezegd; de link tussen een prinsessenkroon om deze te gebruiken om dingen “te laten stralen”, had ik ook zo 1-2-3 niet gemaakt. Inmiddels hoef ik hem niet eens meer te helpen en kan hij de verhaaltjes zelfstandig doen.

Tegelijkertijd is de ABC’s app weer heel goed voor de letterkunde waar ze zelf de letters moeten namaken op het scherm met de meegeleverde figuurtjes. Letters worden duidelijk uitgesproken en er wordt altijd een bijhorend woord bij de letter gekozen waar ze ook een figuurtje van moeten neerleggen. Met dezelfde stukjes kunnen in de Squiggle Magic app zelf creaties maken die vervolgens tot leven worden gebracht op het scherm.

De software biedt buiten die vier games om ook beloningen voor de activiteiten die hij heeft uitgevoerd in de vorm van interactieve stickers die hij in de app zelf kan plaatsen in de omgevingen. Precies wat een kind van zijn leeftijd triggered. Iedere week krijg ik zelf een rapport in mijn mail waardoor ik kan zien wat hij wanneer heeft gedaan, of kan ik dit inzien in de bijhorende ouder app.

Niet helemaal vlekkeloos

Hoewel de teksten in het scherm en de voice-overs Nederlands gesproken zijn, is het duidelijk dat dit niet de oorspronkelijke taal van de app is. Zo worden sommige teksten soms dubbel gezegd, vallen er af en toe toch Engelse gesproken zinnen tussendoor en in het vreemdste geval klopt de opdracht niet met wat er gevraagd wordt. Een voorbeeld: “De letter K is van stropdas” waarna hij vervolgens met de meegeleverde stokjes een ketting moet maken terwijl het presenterende monster het nog altijd over een stropdas heeft.

Heeft mijn zoontje dit door? Totaal niet. Hij doet wat het scherm van hem vraagt en maakte een mooie ketting zonder extra vragen of twijfels. En laat dat nou het belangrijkste zijn.

Belangrijk

Alles aangesloten, zoontje mega enthousiast over dat hij op de tablet iets gloednieuws mocht spelen…en toen kwamen we er bij het opstarten van de app achter dat de nieuwste iPad Pro niet ondersteund werden door de dunnere bezels. Teleurstelling bij de kleine tijdens het weer inpakken. Gelukkig zijn de ontwikkelaars met een tijdelijke oplossing gekomen terwijl ze werken aan een algehele oplossing. De oplossing is echter wel een ietwat aparte voor een vrij prijzig product (deze set is rond de tachtig euro en daarmee een van de goedkopere sets). Je klikt een potlood in de reflector waarna je hem alsnog op de iPad zet en de speelmat gewoon geregistreerd kan worden door de camera.

Conclusie

De prijzen van de Osmo sets mogen dan wel aan de hoge kant zijn (dit is slechts de Starter Kit en de uitbreidingen zijn een stuk prijziger), maar de prijs/kwaliteit verhouding van het product maakt dit bedrag meer dan gerechtvaardigd. Mijn zoontje kijkt iedere week uit naar zijn momentje om ermee aan de slag te gaan en het heeft naar mijn idee ook echt invloed op zijn letterkunde en out-of-the-box denken.

Marc de Haas

Osmo Little Genius Starter Kit

Osmo Little Genius Starter Kit

Osmo Little Genius Starter Kit

Osmo Little Genius Starter Kit