Google Pixel 8 Pro – AI-magie in de palm van je hand

Google Pixel 8 Pro

We hebben op Mixed Grill in de loop der jaren al veel smartphones van verschillende merken getest. Toch is er een fabrikant nog niet aan bod gekomen op de site, terwijl ze al flink wat jaren smartphones op de markt brengen…maar tot voor kort nog niet officieel in Nederland. Ik heb het hier natuurlijk over Google met hun Pixel-telefoons. Uiteraard kon je er echt wel aan komen hier, maar de Pixel 7 was de eerste die voor ‘het eggie’ hier werd verkocht.

Eind vorig jaar werden de Pixel 8 en 8 Pro uitgebracht en de afgelopen tijd heb ik de laatstgenoemde flink aan de tand kunnen voelen. De AI tand welteverstaan.

Stijlvol hetzelfde gebleven

Leg je de nieuwe Google Pixel 8 Pro naast zijn voorganger, dan zou je op het eerste oog weinig verschil zien als het aankomt op design. Nieuw bij de 8 Pro is dat de glazen achterkant een matte afwerking heeft waarbij ik in eerste instantie überhaupt twijfelde of deze wel echt van glas was. Ook het ontwerp van de camera bump/eiland/balk is hetzelfde als bij de Pixel 7 Pro en spreidt zich over de gehele breedte van de achterkant. Door het grote glimmende eiland weet je meteen dat het om een Pixel gaat, maar design technisch is het een either you hate it or love it. Alleen het zwarte gedeelte waar de camera’s zitten is niet meer onderbroken maar een geheel. Naast de camera’s is er nog wel ruimte voor de flitser en – houd je vast – een temperatuursensor.

Als fan van alles met felle kleurtjes, is de blauwe variant van de 8 Pro (Google noemt de kleur “Bay”) mijn persoonlijke favoriet. Hij is dusdanig blauw dat het onmiskenbaar blauw is, zonder dat het schreeuwerig is. Ik vind zelfs dat hij het toestel nog wat stijlvoller maakt dan dat hij al is.

Kleine side note is dat de Pixel 8 Pro – ondanks dat het een fijn toestel is om vast te houden – wel wat glad is en hij makkelijk uit je handen glijdt. Een case is dus geen overbodige luxe en die wordt niet standaard meegeleverd.

Prachtig helder scherm

Leuk dat design, maar voor het grootste gedeelte zal je naar het scherm kijken van je smartphone. De Pixel 8 Pro heeft een 6.7 inch OLED-scherm met een 120hz refresh rate en een volledig plat scherm. Scrollen door content gaat enorm soepel en hoewel er berichten zijn dat er tijdens het navigeren van bijvoorbeeld de Google Play Store haperingen kunnen voorkomen, heb ik deze vooralsnog niet ervaren. Daarnaast heeft de Pixel 8 Pro één van de helderste schermen die momenteel op de markt is. Hoewel de donkere dagen van dit moment niet de beste use case hiervoor zijn, heb ik op zonnige dagen geen enkel probleem gehad om de Pixel 8 Pro te gebruiken. Chapeau Google!

Intern wordt de Pixel 8 Pro aangevoerd door de Tensor G3-chip. Een eigen chip die speciaal ontworpen is voor de Pixel-telefoons met het oog op de AI-functies waar ik zo op kom. De processor is rap genoeg, maar is vergeleken met andere flagship smartphones wel wat trager. Dat merk je vooral tijdens multitasking of het spelen van een zware game.

Die slimme chip komt tegelijkertijd met een ander nadeel; hij heeft namelijk best wat impact op de accu. Ondanks de 5050 mAh accu gaat hij gevoelsmatig minder lang mee en het opladen is met max 30W ook relatief traag als je kijkt naar andere Android toestellen.

Iets waar je bij een mogelijke aanschaf ook rekening mee dient te houden is de opslag. Het basismodel gaat voor 1100 euro over de toonbank maar heeft slechts 128GB. Dat is tegenwoordig echt veel te weinig, zeker gezien de kwaliteit van de foto’s en daarmee de ruimte op je device toenemen. Het is een premium flagship smartphone, maar voor dat bedrag mag het instapvolume minimaal het dubbele zijn.

Foto’s en indrukwekkende AI die nog wat te leren heeft

Het gros van deze review wil ik stilstaan bij de camera’s en wat AI daar mee kan doen.

De Pixel 8 Pro is voorzien van een drievoudige camera met een 50 MP hoofdlens, een 48 MP telelens en een 48 MP ultragroothoeklens. Vaak vind ik de kleuren in foto’s die geschoten zijn met een Android smartphone té onrealistisch en overgecompenseerd. Bij die van de Pixel 8 Pro vind ik dit niet en ben ik erg onder de indruk van het aantal details in de foto en de zoom/macro kwaliteit. Het bos is de beste vriend van een fotograaf (of smartphone reviewer) en ik kon tijdens een middag slenteren door de bomen mijn telefoon haast niet wegstoppen. De foto’s zijn door de automatische bewerking op het toestel al mooi, maar daar stopt het niet.

Ik heb er nu al een paar keer naar gehint, maar het paradepaardje van de Pixel 8 Pro zijn de AI-mogelijkheden, iets wat in 2024 al lang meer dan een buzzword is. Kijk alleen maar naar de aankondigingen tijdens de CES beurs van dit jaar en bij 99.9% ligt de focus wel op AI. Oké, mogelijk is dat percentage wat gechargeerd, maar je begrijpt mijn punt.

Ongewenste objecten verwijderen met de Magic Eraser kennen we al een paar jaar op Android devices. De Pixel 8 Pro gaat door de Tensor chip nog een stuk verder qua functies. Zo kan je niet alleen objecten verwijderen, maar is het zelfs mogelijk om objecten te verplaatsen in de foto. Selecteer het object, verplaats hem en je krijgt een aantal opties voorgeschoteld van wat er met de achtergebleven ruimte gedaan kan worden. Zie bij de foto’s onderaan de review de twee foto’s van de tuinkabouters in het bos. De kabouter met de rode puntmuts heb ik met boomstronk en al een stuk naar beneden verplaatst. De Magic Editor geeft ook andere suggesties omtrent belichting en geeft je tools om met een druk op de knop de lucht van een foto volledig aan te passen. Bij mijn geschoten foto’s onderin vond ik het vooral grappig dat hij van de elektriciteitskabels zonnestralen wist te maken.

Voor mij persoonlijk is Best Take nog wel de handigste functie. Het geeft je de mogelijkheid om uit een reeks groepsfoto’s het beste gezicht van iedereen uit te kiezen voor het mooiste resultaat. Perfect als je net als ik meerdere energieke kinderen hebt, waarvan er altijd wel eentje zijn ogen dicht heeft, of een gekke bek trekt als je een familiefoto wilt maken met de feestdagen.
De werking ervan werkt de ene keer wat beter dan de andere. Een aantal keer kreeg ik de melding dat de bewerking niet voltooid kan worden zonder duidelijke reden waarom. Een foto die ik eerder kon aanpassen kon ik op een later moment – om het aan iemand te laten zien – niet meer bewerken. Desalniettemin is het indrukwekkende technologie en ik ben benieuwd hoever het over een (aantal) jaar is gevorderd.

Telefoon voor de komende jaren

Het zou mij ook niet verbazen als het binnen het jaar al een stuk beter is. Google ondersteunt de telefoon namelijk op een niveau waar menig concurrent jaloers op kan zijn. Met de Pixel 8 en 8 Pro biedt Google zeven jaar aan Android-updates. In theorie zou je dus als Android 21 uitkomt in 2030 nog steeds met deze telefoon rond kunnen lopen, maar laten we eerlijk zijn; zo lang heb ik nog nooit gedaan met een smartphone. Naast de lange OS bieden ze tussendoor ook Feature Drops die steeds nieuwe functies toevoegt. Zo komt het Circle to Search dat bij de reveal van de Samsung Galaxy S23 aangekondigd werd eind januari al naar de Pixel 8 en 8 Pro. En die eerdergenoemde temperatuursensor? Die werkt op het moment van schrijven alleen op objecten, maar binnenkort wordt in de US ook de functie om mensen te tempen toegevoegd. Als iemand die erg houdt van nieuwe innovaties is het mooi om te zien dat Google het voornemen heeft om je huidige telefoon steeds ‘nieuw’ aan te laten voelen door deze updates. Deze ondersteuning is overigens niet alleen voor de Pixel telefoons, maar de Pixel Buds Pro en de nieuwe Pixel Watch 2 worden ook continue voorzien van nieuwe features.

Pixel Watch 2

Google Pixel 8 Pro

Die laatstgenoemde verdient overigens absoluut een shoutout. De eerste Pixel Watch van Google had genoeg punten om zich op te verbeteren en het is mooi om te zien dat Google dit ook daadwerkelijk heeft gedaan. De batterijduur van de Watch 2 is flink omhooggegaan waardoor ik hem gebruik om mijn slaap bij te houden. Tenminste…dat deed ik totdat ik in december weer vader werd en er amper slaap meer te tracken is.

Toen Google jaren geleden Fitbit kocht was er veel om te doen, maar in de Watch 2 zie je perfect wat Google met de overname heeft willen bereiken. De trainingsopties en gezondheidstracking binnen de Watch 2 zijn uitgebreid, zeker in combinatie met de Fitbit-app. Koppel je ook nog eens de Pixel Buds aan je Watch 2 en Pixel telefoon ben je helemaal set.

Conclusie

De prijs voor het basismodel mag dan aan de hoge kant zijn (zeker door de lage opslagmogelijkheid), maar de lange ondersteuning van Google en de functies binnen de Pixel 8 Pro maken een hoop goed. De kwaliteit van de camera’s zijn van een hoog niveau, maar wat er mogelijk is met AI maakt de Pixel 8 Pro op dit moment echt one of a kind. Het bewerken van foto’s is in een oogwenk gedaan en de AI-magie die plaatsvindt bleef me – als het goed werkte – verbazen. Als iemand die flink vastgeroest zit in het Apple ecosysteem, zei ik aan het einde van mijn afspraak op het Google hoofdkantoor al grappend tegen mijn contactpersoon dat ik benieuwd was of dit dan eindelijk het toestel was dat mij kon overmeesteren.

Hoewel ik nog steeds met een iPhone in mijn linker broekzak rondloop, zit in mijn rechter tegenwoordig de Pixel 8 Pro. Het is een schaamteloos luxeprobleem en vraag me niet hoe ik het doe, maar ik kan niet meer zonder. Google heeft met hun Pixel smartphone, de Buds en Watch 2 een ecosysteem gemaakt dat gemakkelijk kan concurreren met Apple en Samsung.

Marc de Haas

Google Pixel 8 Pro
1 x zoom
Google Pixel 8 Pro
5 x zoom
Google Pixel 8 Pro
30 x zoom
Google Pixel 8 Pro
AI Zoom
Google Pixel 8 Pro
AI Zoom
Google Pixel 8 Pro
AI Lucht
Google Pixel 8 Pro
AI Licht
Google Pixel 8 Pro
AI Lucht
Google Pixel 8 Pro
Origineel
Google Pixel 8 Pro
Verplaatste kabouter

Google Pixel 8 Pro