Een reddingsdeken is in eerste instantie vooral heel nuttig bij onderkoeling of oververhitting. Door het opvallende uiterlijk met een glimmend zilveren en gouden zijde is zo’n deken ook te gebruiken voor het maken van een bijzondere kunstinstallatie.
Voor het festival A Cel Obert in de Spaanse stad Tortosa maakten ontwerpers Nicola Dario Baldassarre, Salvatore Dentamaro, Francesco di Salvo en Ilyass Erraklaouy van 112 reddingsdekens één groot geheel. Het resultaat hingen ze in de eeuwenoude Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènec, een klooster uit de 16e eeuw. Dit is een belangrijke plek in de stad Tortosa en staat symbool voor de bloeiperiode die de stad destijds kende.
Gold Digger
De installatie heeft de naam Gold Digger gekregen en is zodanig opgehangen in de patio van het klooster dat beide kanten van de dekens een rol spelen. De onderkant en de zijkanten zijn zilverkleurig. Doordat er weinig licht op komt is de installatie hier somber en donker. De kunstenaars hebben echter een aantal gaten in de dekens gemaakt waardoor je met je hoofd en bovenlichaam in het gouden deel kunt komen. Dit is een bijzondere ervaring waarbij kleur, zonlicht en de eeuwenoude architectuur samen een prachtig geheel vormen.
Zon en wind
Het doek zweeft op 1.30 meter hoogte boven de grond. Door eronderdoor te kruipen kun je de mooiste plek in de installatie bemachtigen. Hier zul je ook merken dat de wind vanaf de zee, die overal in Tortosa voelbaar is, invloed heeft op het kunstwerk. Niet alleen met beweging maar ook door geluid te produceren. Zo is Gold Digger een totaalervaring voor alle zintuigen. Ook de stand van de zon speelt hierbij een rol. Op elk moment van de dag is de reflectie net even anders. Het is ook mogelijk om naar de bovenste galerijen van de patio te gaan en zo de installatie van boven te bekijken.