Frank Lammers gaat voor goud op Discovery

Frank gaat voor goud

Al eeuwenlang voelen mensen zich aangetrokken tot het kostbare en glimmende goud. Ook Frank Lammers kon de lokroep niet weerstaan. Voor Discovery reisde de bekende acteur af naar het zuidwesten van Australië waar het Wilde Westen nog springlevend blijkt te zijn. Wij spraken met Frank over het nieuwe tv-programma Frank Gaat Voor Goud.

Frank wisselt actie en avontuur graag af met een beetje luieren op de bank. Die comfortabele positie komt in ieder geval een paar keer voorbij in ons gesprek over de avonturen in Australië. Zo lag hij bijvoorbeeld op de bank toen hij plots een telefoontje kreeg met de vraag of hij voor Discovery naar Australië wilde om naar goud te zoeken. Daar had hij zeker wel oren naar. Frank Lammers is namelijk erg nieuwsgierig ingesteld en ontdekt graag nieuwe plekken. Ook vindt hij het razend interessant om verschillende mensen te ontmoeten. Niet voor niets wilde hij ooit antropologie studeren.

Keihard werken

In Australië was Lammers nog nooit geweest, dus een bezoek aan Down Under was een aangename verrassing. Al zag hij wel een heel ander deel dan waar de meeste toeristen verblijven. Dit deel van Australië is volgens hem het beste te vergelijken met het klassieke beeld dat we hebben van het Wilde Westen. Wij zagen al het eerste deel van Frank Gaat Voor Goud, waarin hij een bezoek brengt aan een gigantisch grote boerderij (qua oppervlak zo groot als Noord-Holland). Daar wordt naast goud ook naar kostbare metalen als kobalt gezocht. Keihard werken is dat, aldus Frank: “Die gasten werken 3 weken achter elkaar, nemen dan een weekje vrij om te gaan surfen en gaan daarna weer vol aan de bak.”

Dat zoeken op de boerderij gaat met groot materieel, heel veel mensen en een team dat alle proefboringen onderzoekt. De moderne manier om naar goud te zoeken, zeg maar. Aan de andere kant zijn er ook avonturiers die in hun eentje eropuit trekken en er klassieke manieren van goud zoeken erop nahouden. Zo zien we Lammers in de weer met een soort wichelroedes en een techniek die door middel van stampen op de grond kan vertellen hoe diep het goud zit. Opvallend is dat veel van die avonturiers het niet eens meer om het geld te doen is. Frank vertelt over mannen die voor een kapitaal aan goud hebben gevonden, maar gewoon door blijven gaan met verder zoek. Omdat dit nu eenmaal is wat ze doen.

Wilde dieren

De acteur beweegt zich met oprechte interesse tussen al die goudzoekers. Als ik hem vraag of we in de serie de echte Frank Lammers zien of dat hij een rol speelt, laat hij weten dat hij zich bewust is van wat hij voor de camera doet. “Het moet allemaal wel een beetje leuk zijn voor de kijkers.” Ook valt het op dat Lammers zich niet zo snel van streek laat maken. Als op de eerste avond in Zuidwest-Australië tijdens het bierdrinken iemand een python op tafel gooit schrikt hij niet. Het contact met de beruchte wilde dieren viel dus enorm mee. Eigenlijk had hij alleen behoorlijk last van de vele vliegen.

Op de vraag of er na dit avontuur we nog meer van dit soort series met Frank Lammers krijgen te zien, antwoordt hij dat hij overal voor open staat. Ze mogen hem altijd bellen met een voorstel. Zeker als hij al weer te lang thuis op de bank heeft gelegen.

Frank Gaat Voor Goud is vanaf vrijdag 26 januari tot en met vrijdag 1 maart om 20:30 uur te zien bij Discovery en wekelijks vooruit te kijken op discovery+.

Frank gaat voor goud