Kleurrijke zwembaden van Alex Proba

Kleurrijk zwembad van Alex Proba
Foto’s: Madeline Tolle en Max Touhey

De meeste zwembaden zijn blauw geverfd. Dat is de meest praktische kleur voor een zwembad. Toch kan het altijd mooier. Een goed voorbeeld daarvan zijn de beschilderde zwembaden door Alex Proba.

Alex Proba is een veelzijdig ontwerper en art director uit Duitsland. Sinds 2011 woont en werkt ze in New York. Haar werk is veelzijdig en kenmerkt zich door de gebruikte kleuren en vormen. Ook bij de beschilderde zwembaden is dit het geval. Je zou dit werk kunnen beschouwen als een muurschildering op een bijzondere plek.

Elk zwembad dat door Alex Proba onder handen is genomen, is met de hand beschilderd. In totaal zijn er nu drie verschillende zwembad op deze manier verfraaid. Twee daarvan zijn te vinden in het Californische Palm Springs, waaronder een huis dat te huren is via Airbnb. Je ziet bij deze huizen dat de zwembadkunst goed aansluit bij de klassieke mid century architectuur.

Middenin de stad

Bij een zwembad op Roosevelt Island in New York City is Proba net even anders te werk gegaan. Hier is de kunst aangebracht op het beton rondom het zwembad. Voor dit project is samengewerkt met K&CO and Pliskin Architecture. Dit zwembad in het midden van de stad is overigens een paar jaar geleden ook al voorzien van kleurrijke kunst door kunstenaar Hot Tea.

De kunstwerken op de wanden en vloeren in en rondom de zwembaden worden door Alex Proba intuïtief aangebracht. Ze begint met een patroon en kleur die ze in haar hoofd heeft en bouwt het werk zo verder op. Het moeilijkste aan dit werk is dat ze soms heel lang in een vreemde positie zit te werken. Bijvoorbeeld op haar hurken of op haar knieën. Bovendien was het in Palm Springs erg warm tijdens het werken.

Kleurrijk zwembad van Alex Proba

Kleurrijk zwembad van Alex Proba

Kleurrijk zwembad van Alex Proba

Kleurrijk zwembad van Alex Proba

Kleurrijk zwembad van Alex Proba

Kleurrijk zwembad van Alex Proba