Masahide Matsuda blikt terug op Olympische Spelen

Masahide Matsuda - Ripples
Foto’s: Masahide Matsuda

De Olympische Spelen in Tokio waren voor Nederland sportief een succes, maar het evenement zelf is deels in het water gevallen. Dat is precies wat kunstenaar Masahide Matsuda uitbeeldt met dit werk.

Het feit dat atleten naar huis zijn gestuurd omdat ze positief waren getest op COVID-19 en dat het evenement het zonder internationaal publiek moest doen, maakt dat deze uitgestelde Olympische Spelen niet het evenement werd waar ooit op was gehoopt. Het dubbele gevoel is heel mooi terug te zien in het werk Ripples van Masahide Matsuda.

Weerspiegeling

Vlak bij een van de stadions waar wedstrijden zijn gehouden plaatste Matsuda een lichtgevende sculptuur van de vijf Olympische ringen. Maar dan wel op zijn kant, half in het water en zonder kleur. Een perfecte verbeelding van wat deze Spelen waren. Door de weerspiegeling in het water zie je trouwens wel alle vijf de ringen. Een prachtige symboliek.

Masahide Matsuda liet zich inspireren door de Kikkerhaiku van de 17de-eeuwse meester Matsuo Bashō:

furu ike ya
kawazu tobikomu
mizu no oto

In het Nederlands:

de oude vijver
een kikker springt
geluid van water

Ripples zal te zien zijn in verschillende galeries in Tokio tot en met het einde van de Paralympische Spelen op 5 september.

Masahide Matsuda - Ripples