Carlos Cartama maakt van alles een kunstobject

is dit kunst?

Wanneer is iets nu kunst? Dat is een vraag waar al vaak een stevige discussie over is geweest. De Spaanse kunstenaar Carlos Cartama voedt deze discussie op geheel eigen wijze.

Sommigen zeggen dat kunst voldoet aan het predicaat kunst als het te zien is in een museum of galerie. Iemand met verstand van kunst heeft dan immers het werk goed genoeg bevonden om het tentoon te stellen. Cartama speelt met dit idee door expositieruimte te verplaatsen en ermee op pad te gaan.

Frame

Zijn project Artere-a Unlimited begon met het aanleggen van een ijzeren frame van witte buizen die precies in galerie Artere-a in Mexico-Stad paste. Het frame was toen als het ware onderdeel van de ruimte. Vervolgens haalde de kunstenaar het frame uit elkaar en ging ermee de straat op.

Door het frame elders weer op te bouwen, verplaatste Carlos Cartama de expositieruimte. Als je de lijn achter dit idee doortrekt zou je ook kunnen stellen dat alles wat binnen het frame te zien is een kunstobject is. Dat is immers één van de definities van kunst, toch? De context draagt er in ieder geval aan bij dat we de foto’s van het project als kunst gaan zien. Stof om over na te denken.

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?

is dit kunst?