Hoe je je huis en inboedel kunt beschermen

thuis

Je eigen huis kun je beschouwen als een vesting. Het beschermt je tegen kou, regen en storm. Maar het weer is grillig en een storm kan zo krachtig zijn dat bijvoorbeeld het hek rond je tuin wordt omvergeblazen, of erger, dat er een boom omvalt en je huis beschadigd. Om maar niet te spreken over andere calamiteiten zoals brand of een inbraak. Het zijn gebeurtenissen die je zomaar kunnen overkomen, en waar je je dus moeilijk op kunt voorbereiden. Wat je in ieder geval wel kunt doen is een opstalverzekering afsluiten, zodat de kosten voor herstel van je huis in ieder geval gedekt zijn, mocht er toch zoiets gebeuren.

Het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering

Het is verstandig om daarnaast ook een inboedelverzekering af te sluiten. Het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering is, simpel gesteld, dat het eerste de schade dekt van wat aan je huis vast zit en niet kan worden meegenomen, en het tweede van wat er los in staat of ligt of kan worden meegenomen – zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. De mooie biljarttafel die staat te pronken in je huiskamer, en waar je elke dag aan speelt; of de prachtige loungebanken waar je heerlijk op kunt liggen. Je moet er niet aan denken dat je bank beschadigd wordt door een binnenbrand veroorzaakt door een kortsluiting, of een overstroming als gevolg van een gesprongen leiding; of dat je kostbare camera gestolen wordt bij een inbraak.

Is zelf een opstalverzekering afsluiten altijd nodig?

Dat het in elk geval belangrijk is dat herstelkosten kunnen worden gedekt bij schade aan je woning staat buiten kijf. Maar of je zelf een opstalverzekering moet afsluiten hangt af van je woonsituatie. Het is bijvoorbeeld verplicht als je een eigen huis koopt en daarvoor een hypotheek aanvraagt; dan wordt dit door de hypotheekverstrekker geëist.  Woon je in een huis of appartement dat je huurt, dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de afsluiting van de opstalverzekering. Wanneer je in een zelf gekocht appartement woont kan deze verzekering mogelijk geregeld worden via de Vereniging van Eigenaren.

Wat valt er allemaal onder een inboedelverzekering?

Vrijwel alle dingen in en om je huis vallen onder de inboedelverzekering, inclusief huisdieren en tuinmeubelen, mits je de schade niet zelf veroorzaakt hebt. Bij schade die aantoonbaar is veroorzaakt door achterstallig onderhoud wordt er niet uitgekeerd, en ook niet als je per ongeluk iets omstoot of laat vallen. Het maakt ook verschil of je verzekeraar uitgaat van de nieuwwaarde van je spullen of de dagwaarde. Om erachter te komen welke inboedelverzekering het beste bij je past, kun je een online tool gebruiken.

Andere voorzorgen die je kunt nemen

Zoals hierboven al duidelijk is gemaakt, ontslaat een opslag- of inboedelverzekering afsluiten je niet van verdere verantwoordelijkheid nemen voor je eigen woning. Laat kapotte of versleten apparaten tijdig repareren of vervangen. Maak het inbrekers moeilijk door het aanbrengen van extra sloten en eventueel een alarmsysteem. Houd de weerberichten in de gaten, en als je weet dat er een zware storm aankomt, kun je van tevoren ervoor zorgen dat ramen en deuren goed zijn gesloten en dat voorwerpen rond je huis zijn verankerd of opgeborgen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!