Halloween: Nederland vs. Amerika

pompoenen

Halloween in Amerika

Halloween is waarschijnlijk toch wel het grootst in de USA, maar ook in Canada en het Verenigd Koninkrijk wordt het feest groots gevierd. Halloween is een feestdag die wordt gevierd op 31 oktober. In onder andere Amerika gaan kinderen op deze dag verkleed langs de deuren waar er bij het opengaan van de deur “Trick or Treat” wordt geroepen. Het is aan de bewoners om de kinderen snoep te geven (wat in de meeste gevallen gebeurd) of de kinderen een plagerij (trick) te laten uithalen. Maar waar komt dit bijzondere feest eigenlijk vandaan? Halloween is afgeleid van Allerheiligenavond (All Hallows Eve), de avond waarop de Kelten geloofden dat de geesten van alle overledenen van dat jaar zouden terug komen om zich meester te maken over een levend lichaam. Men geloofde dat de geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren neer te leggen. Om hierbij niet de boze geesten aan te trekken, werden er door de Kelten maskers gedragen. Het feest wordt dus nog altijd gevierd, maar wel op een commerciëlere manier. Het is een groot feest waarbij iedereen verkleed is in prachtige kostuums en huizen versierd zijn met onder andere pompoenen en lichten.

Nederlandse Halloween

Halloween is in Nederland lang niet zo populair als in bijvoorbeeld Amerika, maar wint elk jaar aan populariteit. Dit is onder andere grotendeels te danken aan de Walibi Fright Nights. Elk jaar met Halloween trekt het pretpark een groot aantal bezoekers doordat het park is aangekleed in de Halloween-sfeer. Er wordt van alles aangedaan om de ervaring zo angstaanjagend mogelijk te maken door bijvoorbeeld de bouw van de meest angstaanjagende spookhuizen. De trick-or-treat-tochten worden nog niet veel gelopen in Nederland (Nederland heeft dan ook haar eigen variant op 11 november), maar huizen worden wel steeds meer aangekleed. Zo zijn er op 31 oktober heel wat meer pompoenen met lichten te vinden in het land.

The King of Horror loves American Express

American Express, ’s werelds bekendste financiële dienstverlener, heeft een nauwe band heeft met het Halloween-feest. Zo heeft het bedrijf een bekende Halloween reclame over betaalkaarten van American Express waarin Stephen King de woorden fluistert: “The American Express Card. Don’t leave home without it”. Opmerkelijk feit: er is door American Express (AXP) tevens ooit een onderzoek gedaan omtrent Halloween, waaruit naar voren is gekomen dat de mensen in Amerika die het meeste geld uitgeven aan Halloween, zelf geen kinderen hebben. Hoe dan ook , dit jaar worden we vast weer getrakteerd op het griezelige wijsje: “Trick or treat, smell my feet, give me something good to eat! If you don’t, I don’t care. I’ll pull down your underwear!” Zorg dus dat je snoep in huis hebt!