Trailrunning met de HOKA Challenger 7 GORE-TEX

HOKA Challenger 7

Dit voorjaar deed ik onder begeleiding van HOKA mee aan de NN Marathon Rotterdam. Aangestoken door het hardloopvirus ben ik na deze wedstrijd verder gegaan met rennen. Sterker nog, ik ben zelfs een zijpaadje ingeslagen en doe tegenwoordig ook aan trailrunning. Op de HOKA Challenger ATR 7 GTX.

Niets heerlijker om paadjes op te zoeken in de bossen of de duinen om daaroverheen te racen. Sinds kort ben ik wel een beetje besmet met het trailvirus. Nog steeds loop ik ook graag op de weg, maar met het warme weer van de laatste tijd is het heerlijk om de verkoeling van de bomen en struiken op te zoeken. Om veilig over paadjes en heuvels te kunnen rennen, is het echter wel belangrijk om goede schoenen aan je voeten te hebben.

Schoenmeting

Bij de Expo, die in Rotterdam werd georganiseerd tijdens het weekend van de marathon, was er ook een stand van HOKA. Hier kon je onder andere schoenen testen en een meting laten doen. Deze meting bestond uit een zogenaamde 3D-scan van je voeten. Aan de hand van de scan gaf HOKA je vervolgens het advies welke schoenen uit hun collectie het beste bij je passen. Qua schoenen voor op de weg kwam daar bij mij de Clifton 9 uit en qua trailrunning de Challenger 7.  Zodoende is dit de schoen geworden waarmee ik nu de paadjes onveilig maak.

Vederlicht

De Challenger 7, een allround trailschoen voor de neutrale loper, zit mij inderdaad als gegoten. En wat meteen weer opvalt, is het gewicht. Net als mijn andere HOKA’s zijn ook deze schoenen vederlicht. Dit komt door het vereenvoudigde bovenstuk van technisch mesh gecombineerd met een zool van bijzonder licht, responsief schuim.

All Terrain

De Challenger ATR 7 GTX is ontworpen om zowel op de weg als op het pad kilometers te maken. De ATR staat immers voor All Terrain. Tijdens het lopen merk ik dat het wisselen van ondergrond inderdaad prima gaat. De op terreinbanden geïnspireerde zolen hebben kleinere, dicht op elkaar geplaatste groeven in het midden en grotere, agressievere groeven rond de omtrek. De hoogte van de noppen is 4 mm. Het profiel werkt op zo’n manier dat je comfort ervaart op verharde wegen en juist goede grip hebt op onverhard terrein.

Stabiliteit en demping

Het EVA-middenzoolschuim met gemodelleerde compressie zorgt zowel voor extra hoge schokdemping als voor goede stabiliteit. Dit is zowel handig op ruig terrein als op hardere ondergronden, zoals asfalt. Hierdoor ervaar je continu een zacht en gecontroleerd gevoel tijdens het lopen. Daarnaast draagt het verlengde hielpaneel ook bij aan het comfort. Je achillespees wordt beter beschermd en door de aangebrachte lussen kun je de schoen ook nog eens makkelijker aantrekken.

Ademend, waterdicht bovenwerk

De GTX in de naam van de schoen verwijst naar de GORE-TEX Invisible Fit. Dit is voor betere bescherming bij slecht weer, zodat je lekker door de plassen en modder kunt rennen zonder doorweekte schoenen te krijgen. Het bovenwerk is verder gemaakt van innovatief mesh-materiaal, met behoud van ademend vermogen. Met warm weer krijg je vaak zweterige voeten, maar daar had ik bij de Challenger 7 weinig last van.

Duurzaamheid

Ook staat duurzaamheid op de agenda van HOKA. Zo zijn de garen in het bovenwerk gemaakt van gerecycled materiaal en zijn delen van de buitenzool versterkt met extra rubber, zodat de slijtage zich later aandient en er dus meer kilometers kunnen worden gemaakt.

Trailen in NL

De Challenger 7 is een heerlijke schoen voor sprintjes heuvelopwaarts, afremmen tijdens dalingen, springen over takken en ga zo maar door. Ik geniet er echt van om met deze schoenen door de Nederlandse natuur te rennen. Het lage gewicht en de extra goede demping zorgen er bovendien voor dat je met de Challenger 7 makkelijk langere afstanden kunt lopen. Ze voelen eigenlijk een beetje als de Clifton 9 van het trailrunnen.  Een ideale schoen voor alledaagse trails. Voor mensen die trouwens meer geïnteresseerd zijn in uitdagende en technische trails heeft HOKA ook nog mooie modellen in de collectie. Neem maar eens een kijkje op hoka.com.

Specificaties Challenger ATR 7 GTX

Technisch mesh
GORE-TEX Invisible Fit met gerecyclede materialen
EVA-middenzool met gemodelleerde compressie
Buitenzool van Durabrasion Rubber™
4 mm profiel
Gewicht van 198 gram
Heel-to-toe-drop van 5 mm

HOKA Challenger 7

HOKA Challenger 7

HOKA Challenger 7