De Netflix-serie Kaleidoscope kijk je in een random volgorde

Het televisiejaar 2023 belooft spectaculair te beginnen met de release van de Netflix-serie Kaleidoscope op 1 januari. Bij deze serie maakt het namelijk niet uit in welke volgorde je de afleveringen bekijkt.

Dat lijkt in eerste instantie vooral een gimmick, maar volgens de makers voegt de willekeurige volgorde ook echt wat toe. Tussen elke aflevering zitten verbanden en verhaallijnen. Deze ontvouwen zich steeds net even anders op basis van welke volgorde je hebt gekozen. Volgens de makers is de kans groot dat je na het bekijken van alle afleveringen van Kaleidoscope sommige ervan nogmaals wil zien.

Kaleidoscope bestaat uit 8 afleveringen en draait om een inbraak in een kluis die zogenaamd niet te kraken is. Binnenin ligt een buit van maar liefst 7 miljard dollar. Als kijker volg je een verhaallijn die zich uitspreidt over maar liefst 25 jaar. Van 24 jaar voor de overval  tot een half jaar erna. Om je een beetje te helpen met het maken van de keuze in de volgorde heeft Netflix een optie waarmee je kunt onderzoeken hoe je de serie wil gaan kijken. Aan de hand van kleurcodes zal je dan worden meegenomen door een verhaallijn die bij jou past.

Vragen en antwoorden

Producer Eric Garcia: “Door vrij te kunnen bewegen tussen de aflevering door deze in verschillende volgordes te bekijken, krijg je een andere kijk op de personages. Er zijn vragen die in de ene aflevering worden gesteld die in een andere aflevering worden beantwoord. Evenzo zullen er antwoorden zijn in een aflevering die je aan het kijken bent waarvan je niet eens weet dat het antwoorden op iets zijn totdat je de vraag ziet wanneer je een andere aflevering bekijkt”.

Giancarlo Esposito speelt het in de serie het grote brein van de groep dieven en is heel benieuwd naar de reacties van het publiek: “Wij als mensen hebben de neiging om snel dingen aan te nemen. Onze hersenen zijn altijd op zoek om een ons ​​stap voor te zijn. Daarom beginnen we na te denken over wat iemand denkt of waar ze naartoe gaan. Deze show doorbreekt die conventie en helpt ons om terug te keren naar het heden en te wachten op het antwoord.”

Naast Giancarlo Esposito hebben ook Paz Vega, Rufus Sewell, Tati Gabrielle en Peter Mark Kendall een belangrijke rol in Kaleidoscope.