Abstract: The Art of Design vraagt aandacht voor de ontwerper

Design is alom vertegenwoordigd in ons dagelijks leven. Toch zijn we ons daar vaak niet bewust van. In tegenstelling tot andere disciplines, zoals bijvoorbeeld schilderkunst, danskunst en kookkunst, is vormgeving vaak een ondergeschoven kindje. Daarom vraagt de Netflix-serie Abstract: The Art of Design aandacht voor deze relatief onzichtbare vorm van kunst.

Van het ontwerp van je auto, de schoenen die je draagt tot het huis waar je woont en het logo op je tube tandpasta: voor al deze spullen geldt dat ooit iemand hiervoor de eerste schetsen op papier heeft gezet. Achter alles wat we consumeren zit het creatieve proces van een ontwerper.

De meest innovatieve ontwerpers van nu

Scott Dadich, voormalig hoofdredacteur van WIRED, schenkt met zijn documentaireserie aandacht aan de wereld van het ontwerpen. In 8 onderhoudende afleveringen komen meerdere specialismen aan bod. Je krijgt een kijkje in het leven van de meest innovatieve ontwerpers van nu: illustrator Christof Niemann, Nike schoenontwerper Tinker Hatfield, podiumontwerper Es Devlin, architect Bjarke Ingels, auto-ontwerper Ralph Gille, grafisch ontwerper Paula Scher, portretfotograaf Platon en interieurontwerper Ilse Crawfurd.

Dadich wilde niet dat zijn serie niet het een afstandelijke gevoel zou oproepen van een koffietafelboek. In plaats daarvan krijg je energieke beelden te zien waarin het charisma van de betreffende ontwerper goed uit de verf komt. Je ziet de ontwerpers tijdens hun dagelijkse bezigheden, terwijl ze vertellen over hoe ze hun creatieve gedachten vorm te geven. Daarnaast is er ruim aandacht voor het verloop van hun carrière, vanaf het prille begin tot op heden. Sommige kijkers zullen de serie misschien een beetje oppervlakkig vinden door de manier van vertelling, maar met Abstract: The Art of Design krijgt de kunst van het ontwerpen in ieder geval de aandacht die het verdiend. Wij vinden het een aangename en inspirerende serie om naar te kijken.